Ser Morbier z Lidla (345 kcal/100g) to tradycyjny francuski ser z charakterystyczną warstwą popiołu, bogaty w białko (22g/100g) i tłuszcz (28g/100g) bez węglowodanów. Ten bezglutenowy produkt o łagodnym smaku idealnie sprawdza się w diecie ketogenicznej.
Personal details and application.
Składnik odżywczy | W porcji | W 100g |
---|---|---|
Kalorie | - | 345 kcal |
Węglowodany | - | 0 g |
Białko | - | 22 g |
Tłuszcze | - | 28 g |
Błonnik | - | 0 g |
Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne
Ser Morbier dostępny w Lidlu to tradycyjny francuski ser o charakterystycznej czarnej warstwie popiołu przebiegającej przez środek. Pod względem wartości odżywczych jest produktem wysokokalorycznym – w 100g zawiera 345 kcal, co wynika głównie z wysokiej zawartości tłuszczu i białka. Nie zawiera węglowodanów – 0g w 100g, co czyni go idealnym wyborem dla osób na diecie ketogenicznej lub niskowęglowodanowej. Jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka – 22g w 100g, co stanowi około 44% dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Ma wysoką zawartość tłuszczu – 28g w 100g, co stanowi główne źródło kalorii w tym produkcie. Nie zawiera błonnika – 0g w 100g. Ser Morbier nie jest odpowiedni dla wegan ze względu na to, że jest produktem mlecznym. Nie zawiera glutenu, dzięki czemu jest odpowiedni dla osób z celiakią lub nietolerancją glutenu. Zawiera laktozę, więc nie jest odpowiedni dla osób z nietolerancją tego cukru, choć w procesie dojrzewania część laktozy jest przekształcana w kwas mlekowy, co może zmniejszać jej zawartość. Charakterystyczną cechą sera Morbier jest pozioma warstwa czarnego popiołu roślinnego przebiegająca przez środek, która pierwotnie służyła do oddzielenia porannego i wieczornego udoju mleka. Dziś jest to głównie element dekoracyjny, nadający serowi wyjątkowy wygląd. Ser Morbier ma półtwardą konsystencję i elastyczną strukturę, a jego smak jest łagodny, lekko owocowy, z delikatnymi nutami orzechów i ziemi. W miarę dojrzewania smak staje się bardziej wyrazisty, ale nigdy nie jest ostry. Jest doskonałym dodatkiem do deski serów, idealnym składnikiem zapiekanek i fondue, a także wybornym towarzyszem dla białego wina i świeżego pieczywa.
Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 345 kcal 100g ser morbier?
28 minut
52 minuty
41 minut
1 godzina 44 minuty
1 godzina 15 minut
44 minuty