Ile kalorii ma

słonina

Product information

Słonina z Lidla (811 kcal/100g) to tradycyjny produkt tłuszczowy pochodzenia wieprzowego, zawierający 89g tłuszczu i 0g węglowodanów w 100g. Ten bezwęglowodanowy, bezglutenowy, bezlaktozowy produkt idealnie sprawdza się w diecie ketogenicznej, ale ze względu na wysoką zawartość tłuszczów nasyconych powinien być spożywany z umiarem.

słonina

Product options

811 kcal

kalorie / 100g

tluszcze na 100g

89 g

tłuszcze / 100g

tluszcze na 100g

0 g

węglowodany / 100g

tluszcze na 100g

2 g

białko / 100g

tluszcze na 100g

Wartości odżywcze:

Personal details and application.

Składnik odżywczyW porcjiW 100g
Kalorie-811 kcal
Węglowodany-0 g
Białko-2 g
Tłuszcze-89 g
Błonnik-0 g
Bez glutenuBez laktozy

Czym jest słonina i jakie ma właściwości?

Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne

Słonina dostępna w Lidlu to tradycyjny produkt tłuszczowy pochodzenia wieprzowego, będący podskórną tkanką tłuszczową świni. Pod względem wartości odżywczych jest produktem o bardzo wysokiej kaloryczności – w 100g zawiera aż 811 kcal. Nie zawiera węglowodanów – 0g w 100g, co sprawia, że jest idealnym wyborem dla osób na diecie ketogenicznej. Ma minimalną zawartość białka – 2g w 100g. Ma bardzo wysoką zawartość tłuszczu – 89g w 100g, co stanowi jej główną wartość odżywczą. Nie zawiera błonnika – 0g w 100g, co jest typowe dla produktów pochodzenia zwierzęcego. Słonina nie jest odpowiednia dla wegan, ponieważ jest produktem pochodzenia zwierzęcego. Jest prawdopodobnie nieodpowiednia dla wegetarian, choć brak danych w tym zakresie. Nie zawiera glutenu, dzięki czemu jest odpowiednia dla osób z celiakią lub nietolerancją glutenu. Nie zawiera laktozy, dzięki czemu jest odpowiednia dla osób z nietolerancją tego cukru. Słonina jest tradycyjnym produktem w kuchni polskiej, ukraińskiej, rosyjskiej i innych krajów Europy Wschodniej i Środkowej. Jest używana jako tłuszcz do smażenia, składnik potraw (np. kaszanka, pasztet), dodatek do pieczywa czy jako samodzielna przekąska. Słonina jest bogata w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, takie jak witamina D i E. Zawiera również kwasy tłuszczowe nasycone, które w nadmiarze mogą przyczyniać się do wzrostu poziomu cholesterolu LDL i zwiększać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Ze względu na bardzo wysoką zawartość kalorii i tłuszczu, słonina powinna być spożywana z umiarem, szczególnie przez osoby z nadwagą, otyłością, chorobami serca czy podwyższonym poziomem cholesterolu. Może być jednak wartościowym źródłem energii dla osób na diecie ketogenicznej, która zakłada wysokie spożycie tłuszczu i minimalne spożycie węglowodanów.

Spalanie kalorii - tabela aktywności

Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 811 kcal 100g słonina?

Produkty zbliżone kalorycznie