Śmietanka Roślinna z Lidla (99 kcal/100g) to wegańska alternatywa dla tradycyjnej śmietanki mlecznej, zawierająca 9g tłuszczu i zaledwie 1g węglowodanów w 100g. Ten wegański, bezglutenowy, bezlaktozowy produkt idealnie sprawdza się jako niskokaloryczny dodatek do zup, sosów i deserów, będąc jednocześnie źródłem zdrowych tłuszczów roślinnych.
Personal details and application.
Składnik odżywczy | W porcji | W 100g |
---|---|---|
Kalorie | - | 99 kcal |
Węglowodany | - | 1 g |
Białko | - | 2 g |
Tłuszcze | - | 9 g |
Błonnik | - | 0 g |
Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne
Śmietanka Roślinna dostępna w Lidlu to wegańska alternatywa dla tradycyjnej śmietanki mlecznej, stworzona z myślą o osobach na diecie wegańskiej lub z nietolerancją laktozy. Pod względem wartości odżywczych jest produktem o niskiej kaloryczności – w 100g zawiera zaledwie 99 kcal, co stanowi około 1/3 kalorii zawartych w tradycyjnej śmietance kremówce. Zawiera minimalną ilość węglowodanów – 1g w 100g, co sprawia, że jest idealnym wyborem dla osób na diecie niskowęglowodanowej. Jest dobrym źródłem białka – 2g w 100g. Ma umiarkowaną zawartość tłuszczu – 9g w 100g, co jest znacznie mniej niż w tradycyjnej śmietance mlecznej. Nie zawiera błonnika – 0g w 100g. Śmietanka Roślinna jest odpowiednia dla wegan, ponieważ nie zawiera składników pochodzenia zwierzęcego. Jest prawdopodobnie odpowiednia dla wegetarian, choć brak danych w tym zakresie. Nie zawiera glutenu, dzięki czemu jest odpowiednia dla osób z celiakią lub nietolerancją glutenu. Nie zawiera laktozy, dzięki czemu jest odpowiednia dla osób z nietolerancją tego cukru. Śmietanka roślinna jest najczęściej produkowana na bazie roślinnych tłuszczów, takich jak olej kokosowy, olej słonecznikowy czy olej rzepakowy, z dodatkiem białek roślinnych (np. sojowych, migdałowych, owsianych) oraz emulgatorów i stabilizatorów, które nadają jej kremową konsystencję zbliżoną do tradycyjnej śmietanki. W przeciwieństwie do tradycyjnej śmietanki, śmietanka roślinna zawiera mniej tłuszczów nasyconych, a więcej nienasyconych, które są korzystniejsze dla zdrowia serca i układu krążenia. Śmietanka roślinna może być używana w taki sam sposób jak tradycyjna śmietanka – jako dodatek do zup, sosów, deserów, owoców czy kawy. Jest również odpowiednia do gotowania i pieczenia, choć może zachowywać się nieco inaczej niż tradycyjna śmietanka pod wpływem wysokiej temperatury. Ze względu na niższą zawartość tłuszczu, śmietanka roślinna może być trudniejsza do ubicia niż tradycyjna śmietanka kremówka.
Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 99 kcal 100g śmietanka roślinna?
8 minut
15 minut
12 minut
30 minut
22 minuty
13 minut