Sól z Chili z Lidla (203 kcal/100g) to aromatyczna przyprawa, zawierająca 34g węglowodanów, 8,8g białka i 3,4g tłuszczu w 100g. Ten wegański, wegetariański, bezglutenowy, bezlaktozowy produkt nadaje potrawom pikantny, wyrazisty smak, zawierając kapsaicynę o właściwościach przeciwzapalnych i termogenicznych.
Personal details and application.
Składnik odżywczy | W porcji | W 100g |
---|---|---|
Kalorie | - | 203 kcal |
Węglowodany | - | 34 g |
Białko | - | 9 g |
Tłuszcze | - | 3 g |
Błonnik | - | 0 g |
Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne
Sól z Chili dostępna w Lidlu to aromatyczna przyprawa, będąca mieszanką soli i suszonego chili, ceniona za swój intensywny, pikantny smak i aromat. Pod względem wartości odżywczych jest produktem o umiarkowanej kaloryczności – w 100g zawiera 203 kcal. Zawiera znaczną ilość węglowodanów – 34g w 100g, w tym głównie cukry – 33g w 100g, co wynika z obecności suszonego chili w mieszance. Ma umiarkowaną zawartość białka – 8,8g w 100g, również pochodzącego głównie z chili. Zawiera niewielką ilość tłuszczu – 3,4g w 100g, w tym tłuszczów nasyconych – 1,8g w 100g. Nie zawiera błonnika – 0g w 100g, co jest zaskakujące, ponieważ chili zazwyczaj zawiera błonnik. Dane nie wskazują zawartości sodu, ale jako produkt na bazie soli jest niezwykle bogata w ten pierwiastek, prawdopodobnie zawiera około 30000-35000mg sodu w 100g, co stanowi ponad 1300% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej. Sól z Chili jest odpowiednia dla wegan, ponieważ nie zawiera składników pochodzenia zwierzęcego. Jest również odpowiednia dla wegetarian. Nie zawiera glutenu, dzięki czemu jest odpowiednia dla osób z celiakią lub nietolerancją glutenu. Nie zawiera laktozy, dzięki czemu jest odpowiednia dla osób z nietolerancją tego cukru. Sól z chili, podobnie jak zwykła sól, dostarcza sodu, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, regulując gospodarkę wodną, wspierając przewodnictwo nerwowe i skurcze mięśni. Jednak nadmierne spożycie soli może prowadzić do nadciśnienia tętniczego, chorób serca i nerek, dlatego zaleca się ograniczenie jej spożycia. Chili zawarte w soli z chili zawiera kapsaicynę, związek odpowiedzialny za pikantny smak, który może mieć właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne i termogeniczne (zwiększające spalanie kalorii). Chili jest również bogate w witaminę C, która wspiera układ odpornościowy, oraz w beta-karoten, który jest przeciwutleniaczem i prekursorem witaminy A. Sól z chili jest używana przede wszystkim jako przyprawa, która nadaje potrawom pikantny, wyrazisty smak. Jest szczególnie polecana do mięs, zwłaszcza grillowanych, pieczonych i smażonych, a także do ryb, zup, sosów, sałatek i warzyw. Jest również popularna w kuchni meksykańskiej, tajskiej, indyjskiej i innych kuchniach, które cenią pikantne smaki. Może być używana do przygotowania marynat, dipów czy mieszanek przypraw. Dzięki intensywnemu aromatowi, sól z chili pozwala na ograniczenie ilości dodawanej soli, co może być korzystne dla osób dbających o ograniczenie spożycia sodu. Warto pamiętać, że sól z chili, podobnie jak inne rodzaje soli, powinna być używana z umiarem, szczególnie przez osoby z nadciśnieniem tętniczym lub chorobami nerek. Osoby z wrażliwym przewodem pokarmowym, refluksem żołądkowo-przełykowym czy wrzodami powinny również ograniczyć spożycie pikantnych przypraw, w tym soli z chili.
Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 203 kcal 100g sól z chili?
16 minut
30 minut
24 minuty
1 godzina 1 minuta
44 minuty
26 minut