Ile kalorii ma

Średnia marchew

Product information

Średnia marchew według danych ilewazy to warzywo o ekstremalnie niskiej kaloryczności (33 kcal/100g) i praktycznie zerowej zawartości tłuszczu (0,2g/100g) przy minimalnej ilości węglowodanów (5,1g/100g). Jest doskonałym źródłem błonnika (3,6g/100g) i beta-karotenu, niezbędnego dla zdrowia oczu i skóry.

Średnia marchew

Product options

33 kcal

kalorie / 100g

tluszcze na 100g

0 g

tłuszcze / 100g

tluszcze na 100g

5 g

węglowodany / 100g

tluszcze na 100g

1 g

białko / 100g

tluszcze na 100g

Wartości odżywcze:

Personal details and application.

Składnik odżywczyW porcjiW 100g
Kalorie15 kcal33 kcal
Węglowodany2 g5 g
Białko1 g1 g
Tłuszcze-0 g
Błonnik2 g4 g
Bez glutenuBez laktozy

Czym jest średnia marchew i jakie ma właściwości?

Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne

Średnia marchew według danych serwisu ilewazy to popularne warzywo korzeniowe, charakteryzujące się intensywnym pomarańczowym kolorem, słodkawym smakiem i chrupiącą teksturą. Pod względem wartości odżywczych jest produktem o ekstremalnie niskiej kaloryczności – w 100g zawiera zaledwie 33 kcal, a średnia sztuka o wadze 45g dostarcza tylko 15 kcal. Zawiera minimalną ilość węglowodanów – 5,1g w 100g (2,3g w sztuce), brak danych o zawartości cukrów, choć marchew zawiera naturalnie występujące cukry proste. Ma minimalną zawartość białka – 1g w 100g (0,5g w sztuce). Ma praktycznie zerową zawartość tłuszczu – 0,2g w 100g (0,1g w sztuce), w tym tłuszcze nasycone – 0g w 100g (0g w sztuce), co czyni ją idealnym wyborem dla osób na diecie niskotłuszczowej. Zawiera znaczną ilość błonnika – 3,6g w 100g (1,6g w sztuce), co jest korzystne dla zdrowia układu pokarmowego i pomaga w utrzymaniu uczucia sytości. Zawiera minimalną ilość sodu – 0,2g w 100g (0,1g w sztuce), co jest korzystne dla osób na diecie niskosodowej. Brak jednoznacznych danych o przydatności dla wegan i wegetarian, ale marchew jako warzywo jest odpowiednia dla obu grup. Brak danych o zawartości glutenu, laktozy i innych alergenów, ale marchew naturalnie nie zawiera tych składników. Marchew jest doskonałym źródłem beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A, niezbędną dla zdrowia oczu, skóry i układu odpornościowego. Może być spożywana na surowo jako przekąska, dodatek do sałatek, lub po obróbce termicznej jako składnik zup, gulaszy, sosów i wielu innych dań.

Spalanie kalorii - tabela aktywności

Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 15 kcal porcja Średnia marchew?

Produkty zbliżone kalorycznie