Świeże sardynki całe z Lidla to małe, tłuste ryby o umiarkowanej kaloryczności (169 kcal/100g) i doskonałej zawartości białka (20g/100g) przy zerowej ilości węglowodanów. Ten bezglutenowy, bezlaktozowy produkt jest idealny dla diet niskowęglowodanowych i ketogenicznych.
Personal details and application.
Składnik odżywczy | W porcji | W 100g |
---|---|---|
Kalorie | - | 169 kcal |
Węglowodany | - | 0 g |
Białko | - | 20 g |
Tłuszcze | - | 9 g |
Błonnik | - | 0 g |
Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne
Świeże sardynki, całe, dostępne w Lidlu to małe, tłuste ryby morskie, cenione za swój intensywny smak i liczne właściwości zdrowotne. Pod względem wartości odżywczych są produktem o umiarkowanej kaloryczności – w 100g zawierają 169 kcal. Nie zawierają węglowodanów – 0g w 100g, co czyni je idealnymi dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketogenicznej. Są doskonałym źródłem białka – 20g w 100g, co stanowi około 40% dziennego zapotrzebowania na ten składnik odżywczy. Mają umiarkowaną zawartość tłuszczu – 9g w 100g, jednak jest to głównie zdrowy tłuszcz, bogaty w kwasy omega-3. Nie zawierają błonnika – 0g w 100g. Świeże sardynki nie są odpowiednie dla wegan, ponieważ są produktem pochodzenia zwierzęcego. Nie są również odpowiednie dla wegetarian. Nie zawierają glutenu, dzięki czemu są odpowiednie dla osób z celiakią lub nietolerancją glutenu. Nie zawierają laktozy, co czyni je bezpiecznymi dla osób z nietolerancją tego cukru. Sardynki są jednym z najbogatszych naturalnych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3, które wspierają zdrowie układu sercowo-naczyniowego i mózgu. Zawierają również znaczne ilości witaminy D, która wspiera zdrowie kości i układ odpornościowy, oraz witaminy B12, która wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i krwiotwórczego. Są bogate w wapń, szczególnie gdy spożywane są z ośćmi, co wspiera zdrowie kości i zębów. Zawierają również selen, który jest silnym przeciwutleniaczem, oraz jod, który wspiera prawidłowe funkcjonowanie tarczycy. Świeże sardynki mogą być grillowane, pieczone, smażone lub marynowane, stanowiąc smaczny i zdrowy składnik różnorodnych dań.
Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 169 kcal 100g świeże sardynki, całe?
14 minut
25 minut
20 minut
51 minut
37 minut
21 minut