Przecier pomidorowy (60 kcal/240g) to niskokaloryczne źródło likopenu i witamin. Zawiera węglowodany (10,8g), niewielką ilość białka (2,9g) i śladowe ilości tłuszczu, wspierając zdrowie serca.
Personal details and application.
Składnik odżywczy | W porcji | W 100g |
---|---|---|
Kalorie | 60 kcal | 25 kcal |
Węglowodany | 11 g | 5 g |
Białko | 3 g | 1 g |
Tłuszcze | - | 0 g |
Błonnik | - | 0 g |
Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne
Szklanka przecieru pomidorowego to niskokaloryczny produkt, dostarczający zaledwie 60 kcal w porcji 240 gramów. Jest to produkt o bardzo niskiej wartości energetycznej (25 kcal na 100g), który stanowi skoncentrowane źródło składników odżywczych zawartych w świeżych pomidorach. Głównym źródłem energii w przecierze pomidorowym są węglowodany, których zawartość wynosi 10,8g na porcję. Zawiera również niewielkie ilości białka (2,9g na porcję) i śladowe ilości tłuszczu (0,2g na porcję). Przecier pomidorowy jest przede wszystkim ceniony za wysoką zawartość likopenu - silnego antyoksydantu z grupy karotenoidów, który nadaje pomidorom czerwoną barwę. Likopen może chronić komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi i jest związany z niższym ryzykiem niektórych chorób przewlekłych, w tym chorób serca i niektórych nowotworów. Co ciekawe, likopen z przetworzonych produktów pomidorowych, takich jak przecier, jest lepiej przyswajalny niż ze świeżych pomidorów. Przecier pomidorowy jest również źródłem witaminy C, potasu, folianów i witaminy K. Jest wszechstronnym składnikiem kulinarnym, używanym jako baza do sosów, zup, gulaszów i wielu innych potraw. Dzięki niskiej zawartości kalorii i wysokiej wartości odżywczej, przecier pomidorowy jest doskonałym dodatkiem do zbilansowanej diety.
Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 60 kcal porcja Szklanka przecieru pomidorowego?
5 minut
9 minut
7 minut
18 minut
13 minut
8 minut