Mrożone warzywa (32 kcal/100g) to niskokaloryczne źródło błonnika (3,2g/100g) i składników odżywczych, przy minimalnej zawartości tłuszczu (0,5g/100g) i węglowodanów (2,8g/100g). Wegańskie i bezglutenowe, zachowują wartości odżywcze świeżych warzyw.
Personal details and application.
Składnik odżywczy | W porcji | W 100g |
---|---|---|
Kalorie | - | 32 kcal |
Węglowodany | - | 3 g |
Białko | - | 2 g |
Tłuszcze | - | 1 g |
Błonnik | - | 3 g |
Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne
Mrożone warzywa to niskokaloryczny produkt o wartości energetycznej wynoszącej zaledwie 32 kcal na 100g. Charakteryzują się niską zawartością węglowodanów (2,8g/100g), w tym cukrów prostych (2,8g/100g), co czyni je odpowiednimi dla osób kontrolujących spożycie cukrów. Zawierają umiarkowaną ilość białka (1,5g/100g) pochodzenia roślinnego. Praktycznie nie zawierają tłuszczu (0,5g/100g) i nie zawierają tłuszczów nasyconych (0g/100g), co czyni je idealnym wyborem dla osób na diecie niskotłuszczowej. Mrożone warzywa zawierają znaczącą ilość błonnika (3,2g/100g), który wspomaga prawidłowe trawienie i daje uczucie sytości. Są produktem wegańskim i wegetariańskim, co czyni je odpowiednimi dla osób na diecie roślinnej. Są naturalnie bezglutenowe, co czyni je bezpiecznymi dla osób z celiakią lub nietolerancją glutenu. Nie zawierają laktozy, dzięki czemu mogą być spożywane przez osoby z nietolerancją tego cukru mlecznego. Mrożone warzywa zachowują większość wartości odżywczych świeżych warzyw, a proces mrożenia pozwala na ich długie przechowywanie bez utraty jakości. Są wszechstronnym składnikiem, który można wykorzystać do przygotowania zup, gulaszy, zapiekanek, jako dodatek do dań głównych lub samodzielne danie po podgrzaniu.
Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 32 kcal 100g warzywa, mrożone?
3 minuty
5 minut
4 minuty
10 minut
7 minut
4 minuty