Ile kalorii ma

banan

Product information

Banan to popularny owoc tropikalny zawierający 89 kcal w 100 g (160 kcal w sztuce 180 g). Charakteryzuje się żółtą skórką i słodkim miąższem. Jest bogaty w potas, witaminy B6 i C oraz błonnik (2,6 g/100 g), przy niskiej zawartości tłuszczu (0,33 g) i umiarkowanej cukrów (12,23 g). Wegański i bezglutenowy, stanowi doskonałe źródło szybkiej energii. Idealny jako samodzielna przekąska, dodatek do smoothie lub wypieków, wspiera pracę serca, mięśni i układu pokarmowego.

banan

Product options

89 kcal

kalorie / 100g

tluszcze na 100g

0 g

tłuszcze / 100g

tluszcze na 100g

23 g

węglowodany / 100g

tluszcze na 100g

1 g

białko / 100g

tluszcze na 100g

Wartości odżywcze:

Personal details and application.

Składnik odżywczyW porcjiW 100g
Kalorie160 kcal89 kcal
Węglowodany41 g23 g
Białko2 g1 g
Tłuszcze1 g0 g
Błonnik5 g3 g
WegańskieWegetariańskieBez glutenuBez laktozy

Czym jest banan i jakie ma właściwości?

Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne

Banan to popularny owoc tropikalny o charakterystycznym podłużnym kształcie i żółtej skórce. W 100 g produktu znajduje się 89 kcal, 22,84 g węglowodanów (z czego 12,23 g to cukry), 1,09 g białka, minimalną ilość tłuszczu wynoszącą 0,33 g oraz 2,6 g błonnika. Typowy banan o wadze 180 g dostarcza 160,2 kcal i 4,68 g błonnika. Banany są przede wszystkim znane jako doskonałe źródło potasu - minerału kluczowego dla prawidłowej pracy serca, regulacji ciśnienia krwi i funkcji mięśni. W jednym średnim bananie znajduje się około 400-450 mg potasu. Zawierają również witaminę C, witaminy z grupy B (szczególnie B6), mangan, magnez i przeciwutleniacze. Z perspektywy odżywczej, banany oferują szybką i łatwo przyswajalną energię dzięki zawartości naturalnych cukrów (fruktozy, glukozy i sacharozy), co czyni je idealną przekąską przed, w trakcie lub po wysiłku fizycznym. Jednocześnie obecność błonnika pomaga regulować poziom cukru we krwi i wspiera zdrowie układu pokarmowego. Warto zauważyć, że skrobiowe związki w bananach zmieniają się w miarę dojrzewania - zielone banany zawierają więcej skrobi opornej (działającej jak błonnik rozpuszczalny i stanowiącej prebiotyk dla korzystnych bakterii jelitowych), podczas gdy dojrzałe banany mają więcej cukrów prostych i są łatwiej przyswajalne. Banany są niezwykle wszechstronne kulinarnie - można je spożywać na surowo, dodawać do smoothie, wypieków, deserów, a nawet dań wytrawnych w kuchniach tropikalnych. Są oznaczone jako produkt wegański, wegetariański i bezglutenowy, co czyni je odpowiednimi dla osób na specjalnych dietach. Dzięki naturalnemu opakowaniu w postaci skórki, są również doskonałą, wygodną przekąską w podróży.

Spalanie kalorii - tabela aktywności

Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 160 kcal porcja banan?

Produkty zbliżone kalorycznie

Co jeszcze warto wiedzieć?