Ile kalorii ma

barwnik spożywczy

Product information

Barwnik spożywczy to uniwersalny dodatek zawierający 239 kcal w 100 g (23,9 kcal w typowym opakowaniu 10 g). Służy do nadawania żywności atrakcyjnego wyglądu poprzez zmianę jej koloru. Charakteryzuje się wysoką zawartością węglowodanów (59 g/100 g), przy minimalnej zawartości białka (0,7 g) i tłuszczu (0,6 g). Dostępny w formie naturalnej (z roślin, minerałów) lub syntetycznej, w postaci płynu, proszku, pasty lub żelu. Wszechstronnie stosowany w domowej i przemysłowej produkcji żywności, szczególnie w cukiernictwie i piekarstwie.

barwnik spożywczy

Product options

239 kcal

kalorie / 100g

tluszcze na 100g

1 g

tłuszcze / 100g

tluszcze na 100g

59 g

węglowodany / 100g

tluszcze na 100g

1 g

białko / 100g

tluszcze na 100g

Wartości odżywcze:

Personal details and application.

Składnik odżywczyW porcjiW 100g
Kalorie24 kcal239 kcal
Węglowodany6 g59 g
Białko-1 g
Tłuszcze-1 g
Błonnik-0 g
WegańskieBez glutenuBez laktozy

Czym jest barwnik spożywczy i jakie ma właściwości?

Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne

Barwnik spożywczy to uniwersalny dodatek służący do nadawania żywności atrakcyjnego wyglądu poprzez zmianę jej koloru. W 100 g produktu znajduje się 239 kcal, 59 g węglowodanów, znikoma ilość białka (0,7 g) oraz minimalna zawartość tłuszczu (0,6 g). Typowe opakowanie barwnika o wadze 10 g dostarcza 23,9 kcal. Barwniki spożywcze można podzielić na dwie główne kategorie: naturalne i syntetyczne. Naturalne barwniki pozyskiwane są z roślin, minerałów lub innych surowców naturalnych, jak np. beta-karoten (żółto-pomarańczowy) z marchwi, antocyjany (czerwono-fioletowe) z owoców jagodowych, kurkumina (żółta) z kurkumy czy chlorofil (zielony) z roślin liściastych. Barwniki syntetyczne są tworzone w laboratoriach i obejmują różne związki chemiczne, które zostały zatwierdzone do użytku spożywczego przez odpowiednie organy regulacyjne. Barwniki spożywcze występują w różnych formach - płynnej, proszkowej, w formie pasty lub żelu. Każda z tych form ma swoje specyficzne zastosowania w zależności od typu żywności, do której jest dodawana. W domowej kuchni najczęściej wykorzystuje się je do kolorowania lukrów, kremów, ciast, ciasteczek, deserów oraz napojów. W przemyśle spożywczym znajdują zastosowanie w produkcji słodyczy, napojów, lodów, wyrobów piekarniczych, sosów, przetworów owocowych, wędlin i wielu innych produktów. Z perspektywy zdrowotnej, barwniki spożywcze są dodatkami, które nie wnoszą istotnych wartości odżywczych do diety, a ich funkcja jest głównie estetyczna. Wysoką zawartość węglowodanów w produkcie (59 g na 100 g) można wyjaśnić obecnością cukrów lub innych węglowodanów prostych używanych jako nośniki dla barwnika właściwego. Ponieważ barwniki stosuje się w bardzo małych ilościach, ich wpływ na ogólną kaloryczność potraw jest praktycznie nieistotny. Barwnik jest oznaczony jako produkt wegański i bezglutenowy, co czyni go odpowiednim dla osób na specjalnych dietach, choć zawsze warto sprawdzić skład konkretnego produktu, gdyż niektóre naturalne barwniki (np. karmin) mogą być pochodzenia zwierzęcego.

Spalanie kalorii - tabela aktywności

Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 24 kcal porcja barwnik spożywczy?

Produkty zbliżone kalorycznie