Beza z wiśnią to wykwintny deser zawierający 295 kcal w 100 g (561 kcal w porcji 190 g). Charakteryzuje się chrupiącą z zewnątrz i lekko ciągnącą wewnątrz konsystencją, z intensywnym smakiem wiśni i atrakcyjnym różowo-czerwonym kolorem. Wysoka zawartość cukrów (29,8 g/100 g) i znaczna tłuszczu (17,6 g) równoważone są owocową kwasowością wiśni, bogatych w przeciwutleniacze. Bezglutenowa, choć zawierająca laktozę. Idealny wybór na specjalne okazje, doskonale komponuje się z kremem śmietanowym i gorzką czekoladą.
Personal details and application.
Składnik odżywczy | W porcji | W 100g |
---|---|---|
Kalorie | 561 kcal | 295 kcal |
Węglowodany | 59 g | 31 g |
Białko | 6 g | 3 g |
Tłuszcze | 33 g | 18 g |
Błonnik | - | - |
Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne
Beza z wiśnią to wykwintny deser łączący delikatność klasycznej bezy z intensywnie owocowym smakiem wiśni. W 100 g produktu znajduje się 295 kcal, 30,8 g węglowodanów (z czego aż 29,8 g to cukry), 3,2 g białka oraz 17,6 g tłuszczu (w tym 11,9 g tłuszczów nasyconych). Standardowa porcja o wadze 190 g dostarcza 561 kcal. Ten elegancki wypiek wyróżnia się nie tylko unikalnym smakiem, ale i atrakcyjnym, różowo-czerwonym kolorem pochodzącym z dodatku wiśni. Beza z wiśnią stanowi ciekawe rozwinięcie klasycznej bezy, gdzie do tradycyjnej podstawy z białek jaj i cukru dodawane są wiśnie - zarówno w formie świeżej, suszonej, jak i jako koncentrat soku. Ten owocowy dodatek przełamuje jednowymiarową słodycz bezy, dodając jej przyjemnej kwasowości i złożoności smakowej. Wiśnie są cenione nie tylko za swój charakterystyczny smak, ale również za właściwości prozdrowotne. Są bogate w przeciwutleniacze, w tym antocyjany odpowiedzialne za ich intensywną barwę, które mają działanie przeciwzapalne i wspierają zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Zawierają również witaminę C, potas i błonnik, choć w przetworzonej formie w bezie ich zawartość jest mniejsza. Beza z wiśnią ma swoje korzenie w klasycznych deserach europejskich, szczególnie tych wywodzących się z kuchni francuskiej, austriackiej i polskiej, gdzie wiśnie są popularne w cukiernictwie. W tradycji polskiej wiśnie często łączone są z bezą w formie popularnego tortu bezowego z kremem i wiśniami. Pod względem kulinarnym, beza z wiśnią doskonale komponuje się z kremem śmietanowym, mascarpone, a także z gorzką czekoladą, która kontrastuje z jej słodyczą. Może być serwowana jako samodzielny deser, element większej kompozycji cukierniczej lub podstawa dla bardziej złożonych deserów. Produkt jest oznaczony jako bezglutenowy, co czyni go odpowiednią opcją dla osób z celiakią lub nietolerancją glutenu. Zawiera jednak laktozę, co wyklucza jego spożywanie przez osoby z nietolerancją tego cukru mlecznego. Ze względu na zawartość jaj i produktów mlecznych, nie jest to deser odpowiedni dla wegan. Wysoka zawartość cukru sprawia, że beza z wiśnią powinna być traktowana jako okazjonalny przysmak, a nie element codziennej diety.
Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 561 kcal porcja Beza z wiśnią?
45 minut
1 godzina 24 minuty
1 godzina 7 minut
2 godziny 48 minut
2 godziny 2 minuty
1 godzina 11 minut