Big Mac® to ikoniczna kanapka McDonald's zawierająca 544 kcal w porcji 235 g (231 kcal/100 g). Charakteryzuje się trójwarstwową konstrukcją z bułki sezamowej, dwóch kotletów wołowych, sera, warzyw i specjalnego sosu. Dostarcza znacznej ilości białka (27 g) przy istotnej zawartości tłuszczu (29 g) i węglowodanów (42 g). Zawiera gluten i laktozę. Wprowadzona w 1967 roku, stała się globalnym symbolem amerykańskiej kultury fast food i podstawą ekonomicznego "indeksu Big Maca" porównującego siłę nabywczą walut.
Personal details and application.
Składnik odżywczy | W porcji | W 100g |
---|---|---|
Kalorie | 544 kcal | 231 kcal |
Węglowodany | 42 g | 18 g |
Białko | 27 g | 12 g |
Tłuszcze | 29 g | 12 g |
Błonnik | 4 g | 2 g |
Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne
Big Mac® to ikoniczna kanapka sieci McDonald's o charakterystycznej, trójwarstwowej konstrukcji. W całej kanapce o wadze 235 g znajduje się 544 kcal, 42 g węglowodanów (z czego 8,8 g to cukry), znaczna zawartość białka wynosząca 27 g, 29 g tłuszczu (w tym 10 g tłuszczów nasyconych) oraz 4 g błonnika. W przeliczeniu na 100 g produkt zawiera 231 kcal. Ten kultowy hamburger, wprowadzony na rynek w 1967 roku przez Jima Delligattiego, franczyzobiorcę McDonald's z Pittsburgha, składa się z charakterystycznych elementów: trzech części bułki sezamowej (dolna część, środkowa warstwa i górna część z sezamem), dwóch warstw wołowiny (po 45 g każda), plastra sera typu American, sałaty, cebuli, ogórków konserwowych oraz – co najbardziej charakterystyczne – specjalnego sosu Big Mac, będącego wariacją sosu Thousand Island z dodatkiem relishu. Big Mac stał się nie tylko flagowym produktem McDonald's, ale również symbolem globalizacji i amerykańskiej kultury fast food. Jest tak rozpoznawalny na całym świecie, że od 1986 roku ekonomiści używają tzw. "indeksu Big Maca" (publikowanego przez magazyn The Economist) jako nieformalnego sposobu porównywania siły nabywczej różnych walut. Z perspektywy odżywczej, Big Mac dostarcza znaczną ilość energii, białka oraz tłuszczu. Zawartość białka (27 g w całej kanapce) pokrywa około połowy dziennego zapotrzebowania przeciętnej osoby dorosłej. Jednocześnie kanapka zawiera stosunkowo dużo sodu (2,3 g), co stanowi znaczną część zalecanego dziennego spożycia. Trójwarstwowa struktura z użyciem bułki powoduje, że produkt zawiera gluten, a obecność sera sprawia, że zawiera laktozę. Warto zauważyć, że mimo powszechnej opinii o fast foodach jako żywności całkowicie pozbawionej wartości odżywczych, Big Mac dostarcza również pewnych wartościowych składników – oprócz białka, zawiera żelazo, witaminy z grupy B oraz błonnik. Niemniej jednak, ze względu na wysoką zawartość kalorii, tłuszczu nasyconego i sodu, powinien być spożywany okazjonalnie jako część zróżnicowanej diety. W różnych krajach Big Mac może nieznacznie różnić się składem, aby uwzględnić lokalne preferencje kulinarne i wymogi religijne. Na przykład w Indiach, gdzie nie spożywa się wołowiny ze względów religijnych, McDonald's oferuje warianty z kurczakiem lub warzywami. Kanapka ta była również podstawą różnych wariacji i promocji, takich jak Grand Big Mac (większa wersja), Mac Jr. (mniejsza wersja) czy edycje sezonowe z dodatkowymi składnikami.
Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 544 kcal porcja Big Mac®?
44 minuty
1 godzina 22 minuty
1 godzina 5 minut
2 godziny 43 minuty
1 godzina 59 minut
1 godzina 9 minut