Bułka do hot-doga USA to specjalna odmiana pieczywa zawierająca 233 kcal w 100 g (191 kcal w sztuce 82 g). Charakteryzuje się podłużnym, bardziej masywnym kształtem, złocisto-brązową skórką i bardziej zwartym, maślanym, lekko słodkawym miąższem. Dostarcza znacznej ilości węglowodanów (41 g/100 g), przy umiarkowanej zawartości białka (7 g) i nieco wyższej zawartości tłuszczu (4 g) niż standardowe bułki. Zawiera gluten, jest bezlaktozowa, zaprojektowana w stylu amerykańskim do utrzymania większej ilości dodatków. Idealna do przygotowania bardziej wyrafinowanych hot-dogów z bogatymi dodatkami, regionalnych odmian amerykańskich hot-dogów oraz kanapek z obfitymi, wilgotnymi składnikami.
Personal details and application.
Składnik odżywczy | W porcji | W 100g |
---|---|---|
Kalorie | 191 kcal | 233 kcal |
Węglowodany | 34 g | 41 g |
Białko | 6 g | 7 g |
Tłuszcze | 3 g | 4 g |
Błonnik | - | - |
Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne
Bułka do hot-doga USA to specjalna odmiana pieczywa, inspirowana amerykańską tradycją gastronomiczną, dostosowana do przygotowania hot-dogów w stylu amerykańskim. W 100 g produktu znajduje się 233 kcal, znaczna ilość węglowodanów wynosząca 41 g (z czego 4 g to cukry), umiarkowana zawartość białka – 7 g, nieco wyższa niż w standardowych bułkach zawartość tłuszczu – 4 g oraz umiarkowana zawartość sodu – 1 g. Bułka o wadze 82 g dostarcza 191 kcal. Ten charakterystyczny wypiek wyróżnia się podłużnym kształtem, nieco bardziej pękatym i masywniejszym niż europejskie odpowiedniki. Skórka jest złocisto-brązowa, często z błyszczącym wykończeniem, a miąższ bardziej zwarty, maślany, lekko słodkawy w smaku. Amerykański styl bułki do hot-doga charakteryzuje się większą miękkością i pulchnością, co nadaje gotowemu hot-dogowi bardziej "premium" charakter. Bułka posiada klasyczne nacięcie wzdłuż, ale jest zaprojektowana tak, aby utrzymać więcej dodatków i sosów, co jest typowe dla bardziej obfitych amerykańskich hot-dogów. Bułka do hot-doga USA różni się od standardowej europejskiej wersji składem, który zazwyczaj zawiera więcej tłuszczu, często w formie masła lub oleju, oraz dodatki takie jak jajka czy słód, które nadają jej charakterystyczny, bogatszy smak i teksturę. Tradycyjnie amerykańskie bułki do hot-dogów mogą zawierać również mleko, choć ten konkretny produkt jest oznaczony jako bezlaktozowy. W kuchni, poza oczywistym zastosowaniem do klasycznych amerykańskich hot-dogów, bułka doskonale nadaje się do bardziej wyrafinowanych wersji tej przekąski, z różnorodnymi dodatkami, takimi jak guacamole, jalapeño, grillowana cebula, różne rodzaje musztard czy sosy BBQ. Jest również idealna do przygotowania regionalnych odmian hot-dogów znanych w USA, takich jak Chicago Dog, Coney Island Dog czy Seattle Dog. Ze względu na swoją wytrzymałość i zdolność do utrzymania większej ilości dodatków, bułka sprawdza się również dobrze w przygotowaniu kanapek z pulled pork, krewetkami czy innymi bardziej wilgotnymi składnikami. Produkt nie ma określonego statusu wegańskiego, natomiast zawiera gluten, co czyni go nieodpowiednim dla osób z celiakią lub nietolerancją glutenu. Jest oznaczony jako bezlaktozowy, co jest korzystne dla osób z nietolerancją laktozy. Wyższa zawartość tłuszczu w porównaniu do standardowych bułek do hot-dogów nadaje produktowi bardziej Premium charakter, typowy dla amerykańskiej kultury fast-food.
Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 191 kcal porcja Bułka do hot-doga USA 82g?
15 minut
29 minut
23 minuty
57 minut
42 minuty
24 minuty