Ile kalorii ma

chleb orkiszowy

Product information

Chleb orkiszowy to wartościowe pieczywo zawierające 235 kcal w 100 g. Charakteryzuje się złocisto-brązową skórką, jasnobeżowym miąższem o zwartej strukturze oraz wyrazistym, zbożowym aromatem z orzechowymi nutami. Dostarcza wysokiej ilości węglowodanów (38 g/100 g), podwyższonej zawartości białka (9,2 g), błonnika (5,3 g) przy niskiej zawartości tłuszczu (3,8 g). Wypiekany z mąki pochodzącej z pradawnego orkiszu, zawiera gluten o strukturze odmiennej od nowoczesnej pszenicy, co sprawia, że niektóre osoby z wrażliwością (nie celiakią) mogą go lepiej tolerować.

chleb orkiszowy

Product options

235 kcal

kalorie / 100g

tluszcze na 100g

4 g

tłuszcze / 100g

tluszcze na 100g

38 g

węglowodany / 100g

tluszcze na 100g

9 g

białko / 100g

tluszcze na 100g

Wartości odżywcze:

Personal details and application.

Składnik odżywczyW porcjiW 100g
Kalorie-235 kcal
Węglowodany-38 g
Białko-9 g
Tłuszcze-4 g
Błonnik-5 g
Bez laktozy

Czym jest chleb orkiszowy i jakie ma właściwości?

Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne

Chleb orkiszowy to wartościowe pieczywo wypiekane z mąki pochodzącej z pradawnego zboża – orkiszu. W 100 g produktu znajduje się 235 kcal, wysoka zawartość węglowodanów wynosząca 38 g, podwyższona zawartość białka – 9,2 g oraz niska zawartość tłuszczu – 3,8 g. Produkt wyróżnia się również znaczącą zawartością błonnika – 5,3 g na 100 g, co stanowi około 17% dziennego zapotrzebowania na ten składnik odżywczy. Chleb orkiszowy ma charakterystyczną złocisto-brązową skórkę i jasnobeżowy miąższ o zwartej, ale elastycznej strukturze. W przekroju widoczne mogą być drobne cząstki otrąb oraz ziarna, jeśli zostały dodane do receptury. Orkisz nadaje chlebowi specyficzny wygląd i konsystencję, która różni się od typowego pieczywa pszennego. Aromat chleba orkiszowego jest wyrazisty, zbożowy, z charakterystycznymi nutami orzechowymi i lekko słodowymi. Zapach świeżo upieczonego bochenka jest intensywny i apetyczny, przywodzący na myśl tradycyjne, rzemieślnicze piekarnie. Smak chleba orkiszowego jest głęboki, lekko orzechowy, z subtelną nutą słodyczy. Orkisz nadaje pieczywu charakterystyczny posmak, który wyróżnia go na tle innych rodzajów chleba. Tekstura w ustach jest przyjemna – zwarta, ale nie ciężka, z wyczuwalną elastycznością miąższu. Chleb orkiszowy zawiera gluten, jednak jego struktura różni się od glutenu obecnego w nowoczesnej pszenicy, co sprawia, że niektóre osoby z wrażliwością na gluten mogą go lepiej tolerować (nie dotyczy to jednak osób z celiakią).

Spalanie kalorii - tabela aktywności

Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 235 kcal 100g chleb orkiszowy?

Produkty zbliżone kalorycznie

Co jeszcze warto wiedzieć?