Chleb razowy to wartościowe pieczywo zawierające 259 kcal w 100 g (1036 kcal w bochenku 400 g). Charakteryzuje się ciemnobrązową, grubą skórką, ciemnym, gęstym miąższem z widocznymi fragmentami otrąb oraz intensywnym, głęboko zbożowym aromatem. Ma wyrazisty, często lekko kwaskowaty smak (przy wypiekach na zakwasie). Dostarcza wysokiej ilości węglowodanów (48,3 g/100 g), dobrej zawartości białka (8,5 g) i błonnika (5,8 g) przy niskiej zawartości tłuszczu (3,3 g). Wegański, wegetariański, zawiera gluten, wypiekany z mąki typu 2000 zawierającej całe ziarno z otrębami i zarodkami.
Personal details and application.
Składnik odżywczy | W porcji | W 100g |
---|---|---|
Kalorie | 1036 kcal | 259 kcal |
Węglowodany | 193 g | 48 g |
Białko | 34 g | 9 g |
Tłuszcze | 13 g | 3 g |
Błonnik | 23 g | 6 g |
Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne
Chleb razowy to wartościowe pieczywo wypiekane z mąki razowej typu 2000, która powstaje z całego ziarna z zachowaniem otrąb i zarodków. W 100 g produktu znajduje się 259 kcal, wysoka zawartość węglowodanów wynosząca 48,3 g (w tym 3,85 g cukrów), dobra zawartość białka – 8,5 g oraz niska zawartość tłuszczu – 3,3 g (w tym 0,626 g tłuszczów nasyconych). Produkt wyróżnia się wysoką zawartością błonnika – 5,8 g na 100 g, co stanowi około 19% dziennego zapotrzebowania na ten składnik odżywczy. Standardowy bochenek o wadze 400 g dostarcza 1036 kcal. Chleb razowy ma charakterystyczną, ciemnobrązową, grubą skórkę i ciemny, gęsty miąższ o zwartej strukturze. W przekroju widoczne są fragmenty otrąb, które nadają chlebowi rustykalny wygląd i bogatą teksturę. Jest znacznie cięższy i bardziej zbity niż chleb pszenny. Aromat chleba razowego jest intensywny, głęboko zbożowy, z wyraźnymi nutami słodu i zakwasu, jeśli jest na nim wypiekany. Zapach świeżo upieczonego bochenka jest wyrazisty i przywodzi na myśl tradycyjne, wiejskie piekarnie. Smak chleba razowego jest wyrazisty, często lekko kwaskowaty (przy wypiekach na zakwasie), z bogatymi nutami ziarna i słodu. Tekstura w ustach jest charakterystyczna – początkowo wyczuwalna jest chrupkość grubej skórki, która ustępuje miejsca gęstemu, zwartemu miąższowi z wyczuwalnymi fragmentami otrąb. Chleb razowy, ze względu na wykorzystanie całego ziarna, jest bogatym źródłem witamin z grupy B, witaminy E, magnezu, żelaza, cynku i innych minerałów. Ma niższy indeks glikemiczny niż chleb pszenny, co oznacza, że powoduje mniejsze skoki cukru we krwi i zapewnia dłuższe uczucie sytości.
Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 1036 kcal porcja chleb razowy?
1 godzina 23 minuty
2 godziny 35 minut
2 godziny 4 minuty
5 godzin 11 minut
3 godziny 46 minut
2 godziny 11 minut