Ile kalorii ma

chleb razowy

Product information

Chleb razowy to wartościowe pieczywo zawierające 259 kcal w 100 g (1036 kcal w bochenku 400 g). Charakteryzuje się ciemnobrązową, grubą skórką, ciemnym, gęstym miąższem z widocznymi fragmentami otrąb oraz intensywnym, głęboko zbożowym aromatem. Ma wyrazisty, często lekko kwaskowaty smak (przy wypiekach na zakwasie). Dostarcza wysokiej ilości węglowodanów (48,3 g/100 g), dobrej zawartości białka (8,5 g) i błonnika (5,8 g) przy niskiej zawartości tłuszczu (3,3 g). Wegański, wegetariański, zawiera gluten, wypiekany z mąki typu 2000 zawierającej całe ziarno z otrębami i zarodkami.

chleb razowy

Product options

259 kcal

kalorie / 100g

tluszcze na 100g

3 g

tłuszcze / 100g

tluszcze na 100g

48 g

węglowodany / 100g

tluszcze na 100g

9 g

białko / 100g

tluszcze na 100g

Wartości odżywcze:

Personal details and application.

Składnik odżywczyW porcjiW 100g
Kalorie1036 kcal259 kcal
Węglowodany193 g48 g
Białko34 g9 g
Tłuszcze13 g3 g
Błonnik23 g6 g
WegańskieWegetariańskieBez laktozy

Czym jest chleb razowy i jakie ma właściwości?

Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne

Chleb razowy to wartościowe pieczywo wypiekane z mąki razowej typu 2000, która powstaje z całego ziarna z zachowaniem otrąb i zarodków. W 100 g produktu znajduje się 259 kcal, wysoka zawartość węglowodanów wynosząca 48,3 g (w tym 3,85 g cukrów), dobra zawartość białka – 8,5 g oraz niska zawartość tłuszczu – 3,3 g (w tym 0,626 g tłuszczów nasyconych). Produkt wyróżnia się wysoką zawartością błonnika – 5,8 g na 100 g, co stanowi około 19% dziennego zapotrzebowania na ten składnik odżywczy. Standardowy bochenek o wadze 400 g dostarcza 1036 kcal. Chleb razowy ma charakterystyczną, ciemnobrązową, grubą skórkę i ciemny, gęsty miąższ o zwartej strukturze. W przekroju widoczne są fragmenty otrąb, które nadają chlebowi rustykalny wygląd i bogatą teksturę. Jest znacznie cięższy i bardziej zbity niż chleb pszenny. Aromat chleba razowego jest intensywny, głęboko zbożowy, z wyraźnymi nutami słodu i zakwasu, jeśli jest na nim wypiekany. Zapach świeżo upieczonego bochenka jest wyrazisty i przywodzi na myśl tradycyjne, wiejskie piekarnie. Smak chleba razowego jest wyrazisty, często lekko kwaskowaty (przy wypiekach na zakwasie), z bogatymi nutami ziarna i słodu. Tekstura w ustach jest charakterystyczna – początkowo wyczuwalna jest chrupkość grubej skórki, która ustępuje miejsca gęstemu, zwartemu miąższowi z wyczuwalnymi fragmentami otrąb. Chleb razowy, ze względu na wykorzystanie całego ziarna, jest bogatym źródłem witamin z grupy B, witaminy E, magnezu, żelaza, cynku i innych minerałów. Ma niższy indeks glikemiczny niż chleb pszenny, co oznacza, że powoduje mniejsze skoki cukru we krwi i zapewnia dłuższe uczucie sytości.

Spalanie kalorii - tabela aktywności

Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 1036 kcal porcja chleb razowy?

Produkty zbliżone kalorycznie

Co jeszcze warto wiedzieć?