Chleb wiejski to tradycyjne pieczywo zawierające 262 kcal w 100 g (1310 kcal w bochenku 500 g). Charakteryzuje się grubą, mocno wypieczoną skórką, jasnym do średnio ciemnego miąższem z nieregularnymi porami oraz intensywnym, głęboko zbożowym aromatem. Ma bogaty, często lekko kwaskowaty smak (przy wypiekach na zakwasie), z nutami słodowymi i zbożowymi. Dostarcza wysokiej ilości węglowodanów (53 g/100 g), dobrej zawartości białka (7,4 g) i błonnika (3 g) przy niskiej zawartości tłuszczu (1,4 g). Wegański, wegetariański, zawiera gluten, wypiekany tradycyjnymi metodami często z wykorzystaniem zakwasu.
Personal details and application.
Składnik odżywczy | W porcji | W 100g |
---|---|---|
Kalorie | 1310 kcal | 262 kcal |
Węglowodany | 265 g | 53 g |
Białko | 37 g | 7 g |
Tłuszcze | 7 g | 1 g |
Błonnik | 15 g | 3 g |
Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne
Chleb wiejski to tradycyjne pieczywo nawiązujące do dawnych, domowych wypieków z wiejskich gospodarstw. W 100 g produktu znajduje się 262 kcal, wysoka zawartość węglowodanów wynosząca 53 g (w tym zaledwie 0,8 g cukrów), dobra zawartość białka – 7,4 g oraz niska zawartość tłuszczu – 1,4 g (w tym 0,3 g tłuszczów nasyconych). Produkt zawiera również dobrą ilość błonnika – 3 g na 100 g, co stanowi około 10% dziennego zapotrzebowania na ten składnik odżywczy. Standardowy bochenek o wadze 500 g dostarcza 1310 kcal. Chleb wiejski ma charakterystyczną, grubą, mocno wypieczoną, często popękaną skórkę i jasny do średnio ciemnego miąższ o średnio zwartej strukturze. W przekroju widoczne są nieregularne pory, które świadczą o naturalnym procesie fermentacji. Bochenek zazwyczaj ma okrągły lub owalny kształt, często z ozdobnymi nacięciami na wierzchu, które są charakterystyczne dla tradycyjnych wypieków. Aromat chleba wiejskiego jest intensywny, głęboko zbożowy, z wyraźnymi nutami zakwasu jeśli jest na nim wypiekany. Zapach świeżo upieczonego bochenka jest wyrazisty i przywodzi na myśl tradycyjne, wiejskie piekarnie i domowe wypieki. Smak chleba wiejskiego jest bogaty, często lekko kwaskowaty (przy wypiekach na zakwasie), z nutami słodowymi i zbożowymi. Tekstura w ustach jest charakterystyczna – początkowo wyczuwalna jest chrupkość grubej skórki, która ustępuje miejsca miękkiemu, lecz zwartemu miąższowi z wyczuwalną strukturą. Chleb wiejski wypieka się tradycyjnymi metodami, często z wykorzystaniem zakwasu zamiast drożdży, co nadaje mu charakterystyczny smak i aromat oraz wydłuża świeżość. Taki proces fermentacji sprawia, że chleb jest łatwiejszy do strawienia, a składniki odżywcze są bardziej dostępne dla organizmu. Często przygotowywany jest z mieszanki mąk pszennej i żytniej, co dodatkowo wzbogaca jego profil smakowy i wartość odżywczą.
Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 1310 kcal porcja chleb wiejski?
1 godzina 45 minut
3 godziny 17 minut
2 godziny 37 minut
6 godzin 33 minuty
4 godziny 46 minut
2 godziny 45 minut