Ile kalorii ma

chleb ze słonecznikiem

Product information

Chleb ze słonecznikiem to wyjątkowe pieczywo zawierające 276 kcal w 100 g (1380 kcal w bochenku 500 g). Charakteryzuje się złocisto-brązową skórką, często posypaną nasionami słonecznika, średnio ciemnym miąższem z licznymi nasionami oraz bogatym, zbożowym aromatem z wyraźną nutą orzechową. Ma wyrazisty smak z dominującą nutą prażonych nasion słonecznika i zróżnicowaną teksturę. Dostarcza umiarkowanej ilości węglowodanów (32 g/100 g), dobrej zawartości białka (7,9 g) i wysokiej zawartości błonnika (4,8 g) przy wyjątkowo wysokiej, jak na pieczywo, zawartości tłuszczu (12 g). Wegański, wegetariański, zawiera gluten, wzbogacony znaczną ilością nasion słonecznika.

chleb ze słonecznikiem

Product options

276 kcal

kalorie / 100g

tluszcze na 100g

12 g

tłuszcze / 100g

tluszcze na 100g

32 g

węglowodany / 100g

tluszcze na 100g

8 g

białko / 100g

tluszcze na 100g

Wartości odżywcze:

Personal details and application.

Składnik odżywczyW porcjiW 100g
Kalorie1380 kcal276 kcal
Węglowodany160 g32 g
Białko40 g8 g
Tłuszcze60 g12 g
Błonnik24 g5 g
WegańskieWegetariańskieBez laktozy

Czym jest chleb ze słonecznikiem i jakie ma właściwości?

Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne

Chleb ze słonecznikiem to wyjątkowe pieczywo wzbogacone znaczną ilością nasion słonecznika, które nadają mu charakterystyczny smak i wzbogacają wartości odżywcze. W 100 g produktu znajduje się 276 kcal, umiarkowana zawartość węglowodanów wynosząca 32 g, dobra zawartość białka – 7,9 g oraz wyjątkowo wysoka, jak na pieczywo, zawartość tłuszczu – aż 12 g (w tym 1,3 g tłuszczów nasyconych). Produkt wyróżnia się wysoką zawartością błonnika – 4,8 g na 100 g, co stanowi około 16% dziennego zapotrzebowania na ten składnik odżywczy. Standardowy bochenek o wadze 500 g dostarcza 1380 kcal. Chleb ze słonecznikiem ma charakterystyczną, złocisto-brązową skórkę, często posypaną dodatkowo nasionami słonecznika, i średnio ciemny miąższ z licznymi, widocznymi nasionami słonecznika równomiernie rozprowadzonymi w całej objętości. Jego struktura jest średnio zwarta, a nasiona nadają mu charakterystyczny, pstrokaty wygląd i wzbogacają teksturę. Aromat chleba ze słonecznikiem jest bogaty, zbożowy, z wyraźną nutą prażonych, orzechowych nasion słonecznika. Zapach świeżo upieczonego bochenka jest intensywny i apetyczny, znacznie bardziej złożony niż w przypadku zwykłego chleba bez dodatków. Smak chleba ze słonecznikiem jest wyrazisty, z dominującą nutą prażonych nasion słonecznika, które nadają mu charakterystyczny, lekko orzechowy profil. Tekstura w ustach jest zróżnicowana – miękki miąższ przeplata się z chrupkimi nasionami słonecznika, co tworzy interesujące doznania podczas jedzenia. Skórka jest zazwyczaj chrupiąca, a miąższ elastyczny i wilgotny. Chleb ze słonecznikiem, dzięki znacznej zawartości nasion, jest bogatszym źródłem witaminy E, magnezu, selenu, cynku i zdrowych tłuszczów nienasyconych niż tradycyjny chleb. Nasiona słonecznika zawierają również przeciwutleniacze i fitosterole, które mogą wspierać zdrowie układu sercowo-naczyniowego i obniżać poziom cholesterolu.

Spalanie kalorii - tabela aktywności

Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 1380 kcal porcja chleb ze słonecznikiem?

Produkty zbliżone kalorycznie