Chleb ze słonecznikiem to wyjątkowe pieczywo zawierające 276 kcal w 100 g (1380 kcal w bochenku 500 g). Charakteryzuje się złocisto-brązową skórką, często posypaną nasionami słonecznika, średnio ciemnym miąższem z licznymi nasionami oraz bogatym, zbożowym aromatem z wyraźną nutą orzechową. Ma wyrazisty smak z dominującą nutą prażonych nasion słonecznika i zróżnicowaną teksturę. Dostarcza umiarkowanej ilości węglowodanów (32 g/100 g), dobrej zawartości białka (7,9 g) i wysokiej zawartości błonnika (4,8 g) przy wyjątkowo wysokiej, jak na pieczywo, zawartości tłuszczu (12 g). Wegański, wegetariański, zawiera gluten, wzbogacony znaczną ilością nasion słonecznika.
Personal details and application.
Składnik odżywczy | W porcji | W 100g |
---|---|---|
Kalorie | 1380 kcal | 276 kcal |
Węglowodany | 160 g | 32 g |
Białko | 40 g | 8 g |
Tłuszcze | 60 g | 12 g |
Błonnik | 24 g | 5 g |
Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne
Chleb ze słonecznikiem to wyjątkowe pieczywo wzbogacone znaczną ilością nasion słonecznika, które nadają mu charakterystyczny smak i wzbogacają wartości odżywcze. W 100 g produktu znajduje się 276 kcal, umiarkowana zawartość węglowodanów wynosząca 32 g, dobra zawartość białka – 7,9 g oraz wyjątkowo wysoka, jak na pieczywo, zawartość tłuszczu – aż 12 g (w tym 1,3 g tłuszczów nasyconych). Produkt wyróżnia się wysoką zawartością błonnika – 4,8 g na 100 g, co stanowi około 16% dziennego zapotrzebowania na ten składnik odżywczy. Standardowy bochenek o wadze 500 g dostarcza 1380 kcal. Chleb ze słonecznikiem ma charakterystyczną, złocisto-brązową skórkę, często posypaną dodatkowo nasionami słonecznika, i średnio ciemny miąższ z licznymi, widocznymi nasionami słonecznika równomiernie rozprowadzonymi w całej objętości. Jego struktura jest średnio zwarta, a nasiona nadają mu charakterystyczny, pstrokaty wygląd i wzbogacają teksturę. Aromat chleba ze słonecznikiem jest bogaty, zbożowy, z wyraźną nutą prażonych, orzechowych nasion słonecznika. Zapach świeżo upieczonego bochenka jest intensywny i apetyczny, znacznie bardziej złożony niż w przypadku zwykłego chleba bez dodatków. Smak chleba ze słonecznikiem jest wyrazisty, z dominującą nutą prażonych nasion słonecznika, które nadają mu charakterystyczny, lekko orzechowy profil. Tekstura w ustach jest zróżnicowana – miękki miąższ przeplata się z chrupkimi nasionami słonecznika, co tworzy interesujące doznania podczas jedzenia. Skórka jest zazwyczaj chrupiąca, a miąższ elastyczny i wilgotny. Chleb ze słonecznikiem, dzięki znacznej zawartości nasion, jest bogatszym źródłem witaminy E, magnezu, selenu, cynku i zdrowych tłuszczów nienasyconych niż tradycyjny chleb. Nasiona słonecznika zawierają również przeciwutleniacze i fitosterole, które mogą wspierać zdrowie układu sercowo-naczyniowego i obniżać poziom cholesterolu.
Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 1380 kcal porcja chleb ze słonecznikiem?
1 godzina 50 minut
3 godziny 27 minut
2 godziny 46 minut
6 godzin 54 minuty
5 godzin 1 minuta
2 godziny 54 minuty