Ile kalorii ma

cukierki michałki

Product information

Cukierki Michałki to popularne słodycze składające się z orzechowego nadzienia otoczonego czekoladą. Pojedynczy cukierek (15g) dostarcza 80,25 kcal. Produkt zawiera 535 kcal na 100g, z czego 59g to węglowodany i 30g to tłuszcze. Jest źródłem białka (8g/100g) dzięki zawartości orzechów. Jest bezglutenowy, ale zawiera laktozę. Ze względu na wysoką kaloryczność powinien być spożywany okazjonalnie.

cukierki michałki

Product options

535 kcal

kalorie / 100g

tluszcze na 100g

30 g

tłuszcze / 100g

tluszcze na 100g

59 g

węglowodany / 100g

tluszcze na 100g

8 g

białko / 100g

tluszcze na 100g

Wartości odżywcze:

Personal details and application.

Składnik odżywczyW porcjiW 100g
Kalorie80 kcal535 kcal
Węglowodany9 g59 g
Białko1 g8 g
Tłuszcze5 g30 g
Błonnik-0 g
Bez glutenu

Czym jest cukierki michałki i jakie ma właściwości?

Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne

Cukierki Michałki to popularne polskie słodycze o charakterystycznym kształcie i składzie. Klasyczne Michałki składają się z aromatycznego, orzechowego nadzienia (najczęściej z miazgi arachidowej), otoczonego delikatną czekoladą deserową lub czekoladopodobną polewą. Istnieją również warianty z dodatkiem wafelków, kokosów czy alkoholu. Pod względem wartości odżywczych, Michałki są produktem wysokokalorycznym - 100g produktu dostarcza aż 535 kalorii, co czyni je jednym z bardziej kalorycznych słodyczy. Pojedynczy cukierek o wadze 15g zawiera około 80,25 kalorii. Głównym źródłem kalorii w Michałkach są węglowodany, których zawartość wynosi 59g na 100g produktu (8,85g w pojedynczym cukierku). Niestety, dokładne dane o zawartości cukrów prostych nie są dostępne, ale można założyć, że stanowią one znaczącą część węglowodanów. Michałki zawierają również stosunkowo dużo tłuszczu - 30g na 100g produktu (4,5g w pojedynczym cukierku), co wynika z zawartości czekolady i orzechów arachidowych. Zawartość białka wynosi 8g na 100g (1,2g w pojedynczym cukierku), co jest wartością wyższą niż w przypadku wielu innych słodyczy i wynika głównie z obecności orzechów arachidowych, które są dobrym źródłem białka roślinnego. Produkt nie zawiera błonnika, pomimo obecności orzechów, co sugeruje, że w procesie produkcji używa się głównie miazgi arachidowej, pozbawionej błonnika. Michałki są produktem bezglutenowym, co czyni je bezpiecznymi dla osób z celiakią czy nietolerancją glutenu. Zawierają jednak laktozę, dlatego nie są odpowiednie dla osób z nietolerancją laktozy. Ze względu na zawartość składników mlecznych w czekoladzie, produkt nie jest odpowiedni dla wegan, ale może być akceptowalny dla niektórych wegetarian. Z perspektywy zdrowotnej, Michałki, podobnie jak inne słodycze, powinny być spożywane z umiarem. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, aby cukry dodane stanowiły mniej niż 10% dziennego spożycia energii, a najlepiej mniej niż 5%. Nadmierne spożycie słodyczy wiąże się z szeregiem problemów zdrowotnych, takich jak próchnica zębów, nadwaga i otyłość, zwiększone ryzyko cukrzycy typu 2, chorób sercowo-naczyniowych oraz zaburzeń metabolicznych. Jednocześnie, orzechy arachidowe zawarte w Michałkach są źródłem zdrowych tłuszczów nienasyconych, białka roślinnego, witaminy E, folianów oraz minerałów takich jak magnez, fosfor i cynk. Badania sugerują, że umiarkowane spożycie orzechów może być korzystne dla zdrowia sercowo-naczyniowego. Dla osób świadomie komponujących swoją dietę i dbających o zdrowie, Michałki powinny być traktowane jako sporadyczna przyjemność, spożywana w małych ilościach. Alternatywnie, można rozważyć sięgnięcie po same orzechy arachidowe (lub inne orzechy) w połączeniu z niewielką ilością gorzkiej czekolady, co pozwoli na uzyskanie podobnego profilu smakowego przy znacznie niższej zawartości cukru i większej zawartości składników odżywczych.

Spalanie kalorii - tabela aktywności

Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 80 kcal porcja cukierki michałki?

Produkty zbliżone kalorycznie