Ile kalorii ma

Garść czarnych porzeczek

Product information

Garść czarnych porzeczek (40g) to niezwykle wartościowa przekąska dostarczająca zaledwie 14 kalorii. Zawiera 6g węglowodanów, 0,5g białka, minimalną ilość tłuszczu (0,1g) i aż 3,2g błonnika pokarmowego. Z wartością 35 kcal na 100g, czarne porzeczki należą do najniżej kalorycznych owoców. Wyróżniają się rekordową zawartością witaminy C (wielokrotnie przewyższającą cytrusy), wysoką zawartością błonnika (7,9g/100g) oraz bogactwem antocyjanów o silnym działaniu przeciwutleniającym. Ich charakterystyczny, kwaskowaty smak sprawia, że są doskonałym dodatkiem do jogurtów, deserów i przetworów.

Garść czarnych porzeczek

Product options

35 kcal

kalorie / 100g

tluszcze na 100g

0 g

tłuszcze / 100g

tluszcze na 100g

15 g

węglowodany / 100g

tluszcze na 100g

1 g

białko / 100g

tluszcze na 100g

Wartości odżywcze:

Personal details and application.

Składnik odżywczyW porcjiW 100g
Kalorie14 kcal35 kcal
Węglowodany6 g15 g
Białko1 g1 g
Tłuszcze-0 g
Błonnik3 g8 g
Bez glutenuBez laktozy

Czym jest garść czarnych porzeczek i jakie ma właściwości?

Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne

Garść czarnych porzeczek, którą szacuje się na około 40 gramów, to niezwykle wartościowa przekąska o zdumiewająco niskiej wartości energetycznej. Jedna porcja dostarcza zaledwie 14 kalorii, co czyni czarne porzeczki jednym z najniżej kalorycznych owoców dostępnych w naszym klimacie. W przeliczeniu na 100 gramów, czarne porzeczki zawierają tylko 35 kcal, co sprawia, że są doskonałym wyborem dla osób na diecie redukcyjnej lub kontrolujących swoją wagę. Garść czarnych porzeczek zawiera 6 gramów węglowodanów (14,9 grama na 100 gramów), co stanowi umiarkowaną wartość w porównaniu do innych owoców. Choć dokładna zawartość cukrów prostych nie jest wyszczególniona w danych, czarne porzeczki charakteryzują się wyraźnym, kwaskowatym smakiem, co sugeruje niższą zawartość cukrów niż w przypadku większości innych owoców. Ten charakterystyczny, intensywny smak sprawia, że czarne porzeczki są często używane jako naturalne wzmacniacze smaku w różnych przetworach i wypiekach. Zawartość białka w garści czarnych porzeczek wynosi 0,5 grama (1,3 grama na 100 gramów), co jest wartością niewielką, ale nieco wyższą niż w przypadku większości owoców jagodowych. Podobnie jak większość świeżych owoców, czarne porzeczki zawierają minimalną ilość tłuszczu - zaledwie 0,1 grama w porcji 40 gramów (0,2 grama na 100 gramów). Ta niemal zerowa zawartość tłuszczu jest jednym z czynników odpowiedzialnych za niską kaloryczność czarnych porzeczek. Na szczególną uwagę zasługuje wyjątkowo wysoka zawartość błonnika w czarnych porzeczkach - jedna garść (40 gramów) dostarcza aż 3,2 grama błonnika, co przekłada się na imponujące 7,9 grama na 100 gramów produktu. Jest to wartość wyjątkowo wysoka, znacznie przewyższająca zawartość błonnika w większości innych owoców. Wysoka zawartość błonnika w czarnych porzeczkach sprzyja uczuciu sytości, wspomaga pracę układu pokarmowego, może przyczyniać się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi i stabilizacji poziomu cukru. Czarne porzeczki są również niezwykle bogatym źródłem witaminy C - zawierają jej kilkukrotnie więcej niż cytryna czy pomarańcza. Jedna garść tych owoców może dostarczyć znaczącą część dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Oprócz witaminy C, czarne porzeczki obfitują w antocyjany, które nadają im charakterystyczny ciemny kolor i mają silne działanie przeciwutleniające. Zawierają także wiele innych cennych składników odżywczych, w tym witaminy z grupy B, witaminę E, potas, żelazo i mangan. Sezon na świeże czarne porzeczki trwa od czerwca do sierpnia, co czyni je cennym sezonowym przysmakiem. Garść czarnych porzeczek może być spożywana jako samodzielna przekąska (choć ich kwaskowaty smak może być dla niektórych zbyt intensywny), dodatek do jogurtów, musli, sałatek owocowych, a także jako składnik deserów, dżemów, soków czy nalewek.

Spalanie kalorii - tabela aktywności

Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 14 kcal porcja Garść czarnych porzeczek?

Produkty zbliżone kalorycznie