Kajmak to produkt mleczny o umiarkowanej kaloryczności (235 kcal/100g), charakteryzujący się wysoką zawartością tłuszczu (23g/100g), głównie nasyconego (14,7g/100g), przy niskiej zawartości węglowodanów (3,8g/100g) i białka (2,6g/100g). Bogate źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D) i wapnia. Zawiera laktozę, ale jest wolny od glutenu.
Personal details and application.
Składnik odżywczy | W porcji | W 100g |
---|---|---|
Kalorie | - | 235 kcal |
Węglowodany | - | 4 g |
Białko | - | 3 g |
Tłuszcze | - | 23 g |
Błonnik | - | 0 g |
Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne
Kajmak to tradycyjny produkt mleczny o konsystencji gęstego kremu i karmelowym smaku, wytwarzany poprzez długotrwałe gotowanie mleka z cukrem. Charakteryzuje się umiarkowaną kalorycznością - 235 kcal na 100g produktu, co wynika głównie z wysokiej zawartości tłuszczu mlecznego. Zawartość węglowodanów w kajmaku jest stosunkowo niska i wynosi 3,8g na 100g produktu. Co istotne, całość tych węglowodanów stanowią cukry proste (3,8g/100g), które są albo naturalnie obecne w mleku (laktoza), albo dodawane podczas produkcji (sacharoza). Ta niska zawartość węglowodanów sprawia, że kajmak może być akceptowalnym produktem dla osób na umiarkowanie restrykcyjnych dietach niskowęglowodanowych, choć ze względu na zawartość cukrów prostych powinien być spożywany z umiarem przez osoby z zaburzeniami metabolizmu glukozy. Zawartość białka w kajmaku jest niska i wynosi 2,6g na 100g produktu. Jest to pełnowartościowe białko mleczne, zawierające wszystkie niezbędne aminokwasy. Jednak ze względu na niewielką ilość, kajmak nie jest znaczącym źródłem białka w diecie. Zawartość tłuszczu w kajmaku jest wysoka i wynosi 23g na 100g produktu, z czego większość (14,7g na 100g) stanowią tłuszcze nasycone. Tłuszcz mleczny, który jest głównym składnikiem kajmaku, zawiera szereg kwasów tłuszczowych, w tym krótko- i średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które mogą być łatwiej metabolizowane przez organizm niż długołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Zawiera również niewielkie ilości sprzężonego kwasu linolowego (CLA), któremu przypisuje się korzystne właściwości zdrowotne. Wysoka zawartość tłuszczu nasyconego sprawia jednak, że kajmak powinien być spożywany z umiarem przez osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu czy chorobami układu sercowo-naczyniowego. Kajmak jest dobrym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, szczególnie witaminy A, która jest ważna dla zdrowia wzroku, skóry i układu odpornościowego, oraz witaminy D, niezbędnej dla zdrowia kości i zębów. Zawiera również znaczące ilości witamin z grupy B, takich jak ryboflawina (B2) i kobalamina (B12). Kajmak dostarcza również wapnia, który jest kluczowy dla zdrowia kości i zębów, oraz innych minerałów obecnych w mleku, takich jak fosfor, potas i magnez. Kajmak zawiera laktozę, co czyni go nieodpowiednim dla osób z nietolerancją tego cukru mlecznego. Jest jednak wolny od glutenu, co sprawia, że może być bezpiecznie spożywany przez osoby z celiakią czy nietolerancją glutenu.
Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 235 kcal 100g Kajmak?
19 minut
35 minut
28 minut
1 godzina 11 minut
51 minut
30 minut