Kawałek torcika wedlowskiego (60g) to luksusowy deser czekoladowy o 323 kcal, zawierający 34,2g węglowodanów (w tym 24,6g cukrów), 4,4g białka i 18g tłuszczu (9,6g nasyconych). Łączy warstwowy biszkopt z kremem i polewą czekoladową.
Personal details and application.
Składnik odżywczy | W porcji | W 100g |
---|---|---|
Kalorie | 323 kcal | 538 kcal |
Węglowodany | 34 g | 57 g |
Białko | 4 g | 7 g |
Tłuszcze | 18 g | 30 g |
Błonnik | 3 g | 4 g |
Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne
Kawałek torcika wedlowskiego o wadze 60g to wyrafinowany deser czekoladowy, sygnowany marką Wedel, która od pokoleń jest synonimem najwyższej jakości wyrobów cukierniczych w Polsce. Porcja dostarcza 323 kcal, co stanowi około 16% dziennego zapotrzebowania kalorycznego dla osoby dorosłej na diecie 2000 kcal. W przeliczeniu na 100g produkt zawiera aż 538 kcal, co czyni go jednym z bardziej kalorycznych deserów. Kawałek torcika wedlowskiego zawiera 34,2g węglowodanów (57g na 100g produktu), z czego znaczną część, bo 24,6g (41g na 100g), stanowią cukry proste. Ta wysoka zawartość cukrów wynika z obecności czekolady, kremu oraz dodatków takich jak dżem czy polewy. Zawartość białka wynosi 4,4g w porcji (7,3g na 100g produktu) i pochodzi głównie z jaj, mleka i czekolady. Mimo że nie jest to dużo, to białko w torciku jest pełnowartościowe, zawierające wszystkie niezbędne aminokwasy. Zawartość tłuszczu jest dość wysoka - 18g w porcji (30g na 100g produktu), z czego ponad połowę, bo 9,6g (16g na 100g), stanowią tłuszcze nasycone. Tłuszcz pochodzi głównie z masła, śmietany, czekolady i jaj. Torcik wedlowski zawiera 2,5g błonnika w porcji (4,1g na 100g produktu), co jest stosunkowo wysoką wartością jak na deser. Błonnik pochodzi głównie z kakao w czekoladzie oraz z ewentualnych dodatków, takich jak orzechy czy suszone owoce. Tradycyjny torcik wedlowski składa się z kilku warstw lekkiego biszkoptu, przełożonych kremem czekoladowym, masą orzechową lub dżemem. Całość pokryta jest warstwą wybornej czekolady Wedla, a wierzch często zdobią artystyczne dekoracje z czekolady lub kremu. Deser wyróżnia się intensywnym smakiem czekolady, który jest zbalansowany przez słodycz kremu i lekkość biszkoptu. Torcik wedlowski jest źródłem kilku istotnych składników odżywczych. Czekolada, a szczególnie zawarte w niej kakao, dostarcza przeciwutleniaczy, takich jak flawonoidy, które mogą wspierać zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Zawiera również magnez, żelazo i miedź, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednakże, ze względu na wysoką zawartość cukru i tłuszczu, korzyści zdrowotne z tych składników są ograniczone. Torcik wedlowski zawiera gluten (z mąki w biszkopcie), jaja, mleko i produkty mleczne (w kremie), oraz może zawierać orzechy i soję (z czekolady). Jest to deser, który powinien być spożywany okazjonalnie, jako wyjątkowy przysmak, a nie element codziennej diety. Ze względu na wysoką zawartość cukru i tłuszczu, nie jest zalecany dla osób z cukrzycą, chorobami serca, nadwagą czy otyłością. Na uwagę zasługuje również niska zawartość sodu - zaledwie 0,1g w porcji (0,2g na 100g produktu), co jest korzystne dla osób monitorujących spożycie soli.
Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 323 kcal porcja Kawałek torcika wedlowskiego?
26 minut
48 minut
39 minut
1 godzina 37 minut
1 godzina 10 minut
41 minut