Ile kalorii ma

kiełbasa nduja

Product information

Kiełbasa nduja LIDL to tradycyjny, pikantny specjał z Kalabrii o pastowatej konsystencji, zawierający 300 kcal/100g i 12g białka, idealny dodatek do włoskich dań i pieczywa.

kiełbasa nduja

Product options

300 kcal

kalorie / 100g

tluszcze na 100g

27 g

tłuszcze / 100g

tluszcze na 100g

2 g

węglowodany / 100g

tluszcze na 100g

12 g

białko / 100g

tluszcze na 100g

Wartości odżywcze:

Personal details and application.

Składnik odżywczyW porcjiW 100g
Kalorie300 kcal300 kcal
Węglowodany2 g2 g
Białko12 g12 g
Tłuszcze27 g27 g
Błonnik-0 g
Bez glutenuBez laktozy

Czym jest kiełbasa nduja i jakie ma właściwości?

Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne

Kiełbasa nduja z asortymentu SKŁADNIKI LIDL to tradycyjny włoski specjał pochodzący z Kalabrii, wyróżniający się miękką, smarowną konsystencją i intensywnym, pikantnym smakiem. Z wartością energetyczną 300 kcal na 100g, stanowi dość kaloryczne źródło energii, które należy uwzględnić w dziennym bilansie kalorycznym. Charakteryzuje się bardzo niską zawartością węglowodanów – zaledwie 2g na 100g, bez zawartości cukrów prostych, co czyni ją odpowiednią opcją dla osób na dietach niskowęglowodanowych. Zawartość tłuszczu na poziomie 27g na 100g produktu wskazuje na wysoką tłuszczowość tego wyrobu, co jest typowe dla włoskich wędlin smarownych. Produkt dostarcza 12g białka na 100g, co stanowi umiarkowane źródło tego makroskładnika. Kiełbasa nduja jest produktem bezglutenowym i bezlaktozowym, co stanowi zaletę dla osób z nietolerancjami pokarmowymi. To, co szczególnie wyróżnia ndują, to jej charakterystyczna pasta-podobna konsystencja, uzyskana dzięki odpowiedniemu rozdrobnieniu mięsa wieprzowego i tłuszczu oraz intensywny, pikantny smak, będący efektem dodatku znacznych ilości papryczek chili, typowych dla kuchni południowych Włoch. Tradycyjnie nduja wytwarzana jest z mięsa wieprzowego, szczególnie z policzków i podrobów, z dodatkiem soli, pikantnej papryki i przypraw, poddawanych fermentacji i dojrzewaniu. Jej wszechstronność kulinarna jest imponująca - można używać jej jako pasty do smarowania pieczywa, dodatku do sosów (szczególnie pomidorowych), makaronów, pizzy, risotto czy mięs. Nawet niewielka ilość ndui nadaje potrawom głęboki, pikantny smak i charakterystyczny kolor. Ze względu na wysoką zawartość tłuszczu i pikantność, nduja powinna być spożywana z umiarem, szczególnie przez osoby z problemami gastrycznymi, wrażliwością na ostre potrawy czy zaburzeniami gospodarki lipidowej.

Spalanie kalorii - tabela aktywności

Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 300 kcal porcja kiełbasa nduja?

Produkty zbliżone kalorycznie