Ile kalorii ma

Kostka czekolady 70% Lindt

Product information

Kostka czekolady 70% Lindt to fragment premium szwajcarskiej gorzkiej czekolady o wysokiej kaloryczności (566 kcal/100g), zawierającej umiarkowaną ilość węglowodanów (34g/100g, w tym 29g cukrów) i wysoką zawartość tłuszczu (41g/100g, w tym 24g tłuszczów nasyconych) przy znaczącej zawartości białka (9,5g/100g). Ten luksusowy produkt, bogaty w polifenole, magnez i inne minerały, stanowi nie tylko wyrafinowaną przekąskę o głębokim, intensywnym smaku, ale również naturalny antyoksydant o udokumentowanym pozytywnym wpływie na układ sercowo-naczyniowy i funkcje poznawcze.

Kostka czekolady 70% Lindt

Product options

566 kcal

kalorie / 100g

tluszcze na 100g

41 g

tłuszcze / 100g

tluszcze na 100g

34 g

węglowodany / 100g

tluszcze na 100g

10 g

białko / 100g

tluszcze na 100g

Wartości odżywcze:

Personal details and application.

Składnik odżywczyW porcjiW 100g
Kalorie57 kcal566 kcal
Węglowodany3 g34 g
Białko1 g10 g
Tłuszcze4 g41 g
Błonnik--
Bez glutenuBez laktozy

Czym jest kostka czekolady 70% lindt i jakie ma właściwości?

Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne

Kostka czekolady 70% Lindt to fragment tabliczki premium gorzkiej czekolady, produkowanej przez renomowaną szwajcarską firmę Lindt & Sprüngli, znaną z wysokiej jakości wyrobów czekoladowych. Czekolada ta zawiera co najmniej 70% miazgi kakaowej, co nadaje jej intensywny, głęboki smak z charakterystyczną, wyrafinowaną goryczką i długim finiszem. Pod względem wartości odżywczych kostka czekolady 70% Lindt charakteryzuje się wysoką kalorycznością, dostarczając 566 kcal na 100g. Jest to wartość typowa dla czekolady gorzkiej premium, wynikająca głównie z zawartości tłuszczu i węglowodanów. Jedna kostka o wadze 10g dostarcza 57 kcal, co stanowi około 2,85% dziennego zapotrzebowania energetycznego osoby dorosłej na diecie 2000 kcal. Zawartość węglowodanów w kostce czekolady 70% Lindt wynosi 34g na 100g, z czego 29g to cukry proste. Jest to niższa zawartość węglowodanów niż w standardowej czekoladzie 70% z poprzedniej pozycji (45,8g na 100g), co może wynikać z różnic w recepturze i procesie produkcji. W jednej kostce (10g) znajduje się 3,4g węglowodanów, w tym 2,9g cukrów prostych. Zawartość białka w kostce czekolady 70% Lindt jest stosunkowo wysoka i wynosi 9,5g na 100g, co przekłada się na 1g białka w jednej kostce (10g). Jest to wyższa zawartość niż w standardowej czekoladzie 70% (7,8g na 100g), co sugeruje wyższą jakość używanych ziaren kakaowca lub różnice w procesie produkcji. Białko to pochodzi głównie z ziaren kakaowca i jest względnie pełnowartościowe, zawierając wiele niezbędnych aminokwasów. Zawartość tłuszczu w kostce czekolady 70% Lindt wynosi 41g na 100g, z czego 24g to tłuszcze nasycone. W jednej kostce (10g) znajduje się 4,1g tłuszczu, w tym 2,4g tłuszczów nasyconych. Tłuszcz ten pochodzi głównie z masła kakaowego, które mimo wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych, ma neutralny lub nawet pozytywny wpływ na profil lipidowy, gdyż głównym kwasem tłuszczowym nasyconym jest w nim kwas stearynowy, który nie podnosi poziomu "złego" cholesterolu LDL. W bazie danych nie ma informacji o zawartości błonnika w kostce czekolady 70% Lindt, ale można założyć, że jest ona znacząca, podobnie jak w przypadku innych czekolad gorzkich o wysokiej zawartości kakao (około 10-12g na 100g). Błonnik ten wspomaga pracę układu trawiennego, pomaga utrzymać uczucie sytości i może przyczyniać się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Zawartość sodu w kostce czekolady 70% Lindt jest minimalna i wynosi 0,1g na 100g, co jest korzystne dla osób kontrolujących spożycie soli. Czekolada gorzka Lindt, podobnie jak inne czekolady o wysokiej zawartości kakao, jest bogata w liczne związki bioaktywne, przede wszystkim polifenole, w tym flawanole, które wykazują silne działanie przeciwutleniające. Związki te neutralizują wolne rodniki, chronią komórki przed stresem oksydacyjnym i mogą zmniejszać ryzyko rozwoju chorób serca, nowotworów czy neurodegeneracyjnych. Badania naukowe potwierdzają, że regularne spożywanie małych ilości gorzkiej czekolady może przyczyniać się do obniżenia ciśnienia krwi, poprawy funkcji śródbłonka naczyń krwionośnych, zwiększenia wrażliwości na insulinę oraz poprawy nastroju i funkcji poznawczych.

Spalanie kalorii - tabela aktywności

Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 57 kcal porcja Kostka czekolady 70% Lindt?

Produkty zbliżone kalorycznie