Ile kalorii ma

Kostka czekolady mlecznej Milka

Product information

Kostka czekolady mlecznej Milka to fragment popularnego wyrobu cukierniczego renomowanej marki o wysokiej kaloryczności (530 kcal/100g), zawierającego znaczną ilość węglowodanów (59g/100g, w tym aż 58g cukrów) i tłuszczu (29g/100g, w tym 18g tłuszczów nasyconych) przy umiarkowanej zawartości białka (6,3g/100g). Ten charakterystyczny produkt z "mleka alpejskiego", będący źródłem wapnia oraz małych ilości przeciwutleniaczy, stanowi nie tylko szybkie źródło energii, ale również produkt o tradycji sięgającej 1901 roku, ceniony za wyjątkowo łagodny, kremowy smak.

Kostka czekolady mlecznej Milka

Product options

530 kcal

kalorie / 100g

tluszcze na 100g

29 g

tłuszcze / 100g

tluszcze na 100g

59 g

węglowodany / 100g

tluszcze na 100g

6 g

białko / 100g

tluszcze na 100g

Wartości odżywcze:

Personal details and application.

Składnik odżywczyW porcjiW 100g
Kalorie21 kcal530 kcal
Węglowodany2 g59 g
Białko-6 g
Tłuszcze1 g29 g
Błonnik-2 g
Bez glutenuBez laktozy

Czym jest kostka czekolady mlecznej milka i jakie ma właściwości?

Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne

Kostka czekolady mlecznej Milka to fragment tabliczki jednej z najbardziej rozpoznawalnych marek czekolady na świecie, należącej do koncernu Mondelēz International. Czekolada Milka, charakteryzująca się charakterystycznym fioletowym opakowaniem i logo przedstawiającym fioletową krowę, jest produkowana od 1901 roku i według producenta zawiera "mleko alpejskie", co ma nadawać jej szczególnie łagodny, kremowy smak. Pod względem wartości odżywczych kostka czekolady mlecznej Milka charakteryzuje się wysoką kalorycznością, dostarczając 530 kcal na 100g. Jest to wartość typowa dla wyrobów czekoladowych, wynikająca głównie z zawartości cukru i tłuszczu. Jedna kostka o wadze 4g dostarcza 21 kcal, co stanowi około 1% dziennego zapotrzebowania energetycznego osoby dorosłej na diecie 2000 kcal. Głównym składnikiem odżywczym w kostce czekolady mlecznej Milka są węglowodany, których zawartość wynosi 59g na 100g, przy czym aż 58g to cukry proste. W jednej kostce (4g) znajduje się 2,4g węglowodanów, w tym 2,3g cukrów. Tak wysoka zawartość cukru sprawia, że produkt ten powinien być spożywany w umiarkowanych ilościach, szczególnie przez osoby z cukrzycą, insulinoopornością czy kontrolujące wagę. Zawartość białka w kostce czekolady mlecznej Milka wynosi 6,3g na 100g, co przekłada się na 0,3g białka w jednej kostce (4g). Jest to wartość nieco wyższa niż w przypadku standardowej czekolady mlecznej (6g na 100g), co może wynikać z różnic w recepturze i jakości używanego mleka. Białko to pochodzi zarówno z kakao, jak i z mleka dodawanego do produkcji czekolady. Jest to białko o umiarkowanej wartości odżywczej, zawierające część niezbędnych aminokwasów. Zawartość tłuszczu w kostce czekolady mlecznej Milka jest wysoka i wynosi 29g na 100g, z czego 18g to tłuszcze nasycone. W jednej kostce (4g) znajduje się 1,2g tłuszczu, w tym 0,7g tłuszczów nasyconych. Tłuszcz ten pochodzi głównie z masła kakaowego oraz tłuszczu mlecznego. Masło kakaowe, mimo wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych, ma neutralny lub nawet pozytywny wpływ na profil lipidowy, gdyż głównym kwasem tłuszczowym nasyconym jest w nim kwas stearynowy, który nie podnosi poziomu "złego" cholesterolu LDL. Kostka czekolady mlecznej Milka zawiera niewielką ilość błonnika pokarmowego - 1,8g na 100g, co przekłada się na zaledwie 0,1g błonnika w jednej kostce (4g). Jest to wartość znacznie niższa niż w czekoladzie gorzkiej, co wynika z mniejszej zawartości kakao. Zawartość sodu w kostce czekolady mlecznej Milka jest niska i wynosi 0,4g na 100g, co jest korzystne dla osób kontrolujących spożycie soli. Czekolada mleczna Milka, podobnie jak inne czekolady mleczne, zawiera niewielką ilość przeciwutleniaczy, głównie flawonoidów, które wykazują działanie przeciwutleniające. Związki te neutralizują wolne rodniki, chronią komórki przed stresem oksydacyjnym i mogą zmniejszać ryzyko rozwoju chorób przewlekłych. Zawiera także niewielkie ilości teobrominy i kofeiny, które mają łagodne działanie stymulujące, poprawiające koncentrację i nastrój. Ze składników mineralnych czekolada mleczna Milka jest źródłem wapnia, pochodzącego głównie z mleka, fosoru oraz potasu. Dostarcza również niewielkich ilości żelaza, magnezu, miedzi i cynku. Zawiera także witaminy, głównie z grupy B, oraz witaminę D, która naturalnie występuje w mleku. W bazie danych brak jest informacji o statusie wegańskim, wegetariańskim, zawartości glutenu czy laktozy, ale można założyć, że czekolada mleczna Milka nie jest produktem wegańskim (ze względu na zawartość mleka), ale jest wegetariańska. Zazwyczaj nie zawiera glutenu, ale z pewnością zawiera laktozę (cukier mleczny) ze względu na obecność mleka w składzie.

Spalanie kalorii - tabela aktywności

Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 21 kcal porcja Kostka czekolady mlecznej Milka?

Produkty zbliżone kalorycznie