Ile kalorii ma

Łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej

Product information

Łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej (9g, 27 kcal) to słodki dodatek kulinarny o wysokiej zawartości węglowodanów (74,9g/100g) i minimalnej ilości tłuszczu (0,1g/100g). Zawiera błonnik (3,4g/100g) oraz olejki eteryczne, stanowiąc aromatyczny akcent do wypieków i deserów.

Łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej

Product options

301 kcal

kalorie / 100g

tluszcze na 100g

0 g

tłuszcze / 100g

tluszcze na 100g

75 g

węglowodany / 100g

tluszcze na 100g

0 g

białko / 100g

tluszcze na 100g

Wartości odżywcze:

Personal details and application.

Składnik odżywczyW porcjiW 100g
Kalorie27 kcal301 kcal
Węglowodany7 g75 g
Białko-0 g
Tłuszcze-0 g
Błonnik-3 g
Bez glutenuBez laktozy

Czym jest łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej i jakie ma właściwości?

Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne

Łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej to niewielka, ale słodka przekąska lub dodatek kulinarny, który dostarcza 27 kalorii w porcji 9g. W przeliczeniu na 100g produkt zawiera 301 kcal, co jest wartością umiarkowaną jak na słodki przysmak. Kandyzowana skórka pomarańczowa charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością węglowodanów - 74,9g na 100g (6,7g w łyżeczce), które stanowią główne źródło energii w tym produkcie. Mimo braku dokładnych danych o zawartości cukrów, można założyć, że stanowią one znaczną część węglowodanów ze względu na proces kandyzowania, który polega na nasączaniu skórki syropem cukrowym. Zawartość białka w kandyzowanej skórce pomarańczowej jest minimalna - 0,3g na 100g (praktycznie 0g w łyżeczce). Podobnie zawartość tłuszczu jest śladowa - 0,1g na 100g (0g w łyżeczce). Brak tłuszczu i minimalna zawartość białka są typowe dla słodyczy na bazie owoców. Co warte podkreślenia, kandyzowana skórka pomarańczowa zawiera pewną ilość błonnika - 3,4g na 100g (0,3g w łyżeczce), co jest wartością godną uwagi jak na produkt słodki. Błonnik ten pochodzi z zewnętrznej warstwy owocu i może wspierać prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Mimo procesu kandyzowania, skórka pomarańczowa zachowuje pewne związki bioaktywne, w tym olejki eteryczne, które nadają jej charakterystyczny aromat i mogą mieć właściwości przeciwutleniające. W skórce znajdują się również śladowe ilości witaminy C oraz związków flawonoidowych, choć w ilościach mniejszych niż w świeżym owocu. Z perspektywy dietetycznej, kandyzowana skórka pomarańczowa powinna być traktowana jako produkt deserowy i spożywana z umiarem ze względu na wysoką zawartość cukrów prostych. Może być jednak ciekawym urozmaiceniem diety, szczególnie jako dodatek do wypieków, deserów czy herbaty. Osoby na dietach niskowęglowodanowych, cukrzycowych czy ketogenicznych powinny szczególnie kontrolować spożycie tego produktu lub zastąpić go świeżą skórką pomarańczową (po uprzednim obraniu z białej, gorzkiej warstwy). Kandyzowana skórka pomarańczowa jest prawdopodobnie produktem wegańskim, bezglutenowym i bezlaktozowym, choć brak oficjalnych oznaczeń w danych produktu. Warto jednak zawsze sprawdzić etykietę konkretnego produktu, gdyż niektórzy producenci mogą używać dodatków pochodzenia zwierzęcego w procesie produkcji.

Spalanie kalorii - tabela aktywności

Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 27 kcal porcja Łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej?

Produkty zbliżone kalorycznie