Łyżka syropu klonowego (10g, 27 kcal) to naturalny słodzik bogaty w mangan, cynk i polifenole o właściwościach antyoksydacyjnych. Z niższym indeksem glikemicznym niż cukier i charakterystycznym karmelowo-drzewnym smakiem, wzbogaca zarówno słodkie, jak i wytrawne potrawy.
Personal details and application.
Składnik odżywczy | W porcji | W 100g |
---|---|---|
Kalorie | 27 kcal | 265 kcal |
Węglowodany | 6 g | 63 g |
Białko | - | 0 g |
Tłuszcze | - | 0 g |
Błonnik | - | 0 g |
Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne
Łyżka syropu klonowego to naturalny słodzik o wyjątkowym profilu smakowym i odżywczym. Pojedyncza łyżka (10g) dostarcza 27 kalorii, co czyni go stosunkowo niskokalorycznym w porównaniu do innych słodzików. W przeliczeniu na 100g produkt zawiera 265 kcal. Syrop klonowy jest produkowany z soku klonowego, pozyskiwanego wczesną wiosną z drzew klonu cukrowego (Acer saccharum), głównie w Kanadzie i północno-wschodnich regionach USA. Sok jest gotowany, by odparować wodę, co prowadzi do zagęszczenia i intensyfikacji smaku. Ten tradycyjny proces pozwala zachować naturalne składniki odżywcze. Profil makroskładników syropu klonowego jest zdominowany przez węglowodany, głównie w formie cukrów prostych, których zawartość wynosi 63g na 100g (6,3g w łyżce). Zawartość białka i tłuszczu jest minimalna – po 0,1g na 100g (praktycznie 0g w łyżce). Nie zawiera błonnika (0g). Z perspektywy mikroskładników, syrop klonowy oferuje znacznie bogatszy profil niż większość innych słodzików. Jest dobrym źródłem manganu, niezbędnego dla metabolizmu, funkcji antyoksydacyjnych i zdrowia kości. Dostarcza również znaczących ilości cynku, wspierającego układ odpornościowy i gojenie ran, oraz potasu, regulującego ciśnienie krwi i funkcje mięśni. Zawiera także niewielkie ilości wapnia, magnezu i żelaza. Prawdziwą wartością syropu klonowego są jego związki bioaktywne. Zawiera ponad 67 różnych polifenoli o właściwościach antyoksydacyjnych, które mogą chronić komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi. Szczególnie cenny jest kwas abscysynowy, związek o potencjalnych właściwościach przeciwcukrzycowych. Z dietetycznego punktu widzenia, syrop klonowy jest zdrowszą alternatywą dla białego cukru, choć nadal powinien być spożywany z umiarem ze względu na wysoką zawartość cukrów prostych. Ma niższy indeks glikemiczny (około 54) niż biały cukier (około 65), co oznacza, że powoduje mniejszy i bardziej stopniowy wzrost poziomu cukru we krwi. Jest odpowiedni dla wegan i osób na dietach roślinnych. Z perspektywy kulinarnej, syrop klonowy jest wszechstronnym dodatkiem o charakterystycznym, karmelowo-drzewnym smaku z nutami wanilii i toffi. Jest tradycyjnie używany do naleśników, gofrów i francuskich tostów. Jest doskonałym składnikiem wypieków, gdzie zastępuje cukier, dodając głębi smakowej. W kuchni współczesnej, syrop klonowy jest używany również w daniach wytrawnych, szczególnie jako składnik glazur do mięs, dressingów do sałatek i marynat, gdzie jego słodycz równoważy kwaśne lub ostre składniki.
Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 27 kcal porcja Łyżka syropu klonowego?
2 minuty
4 minuty
3 minuty
8 minut
6 minut
3 minuty