Porcja pierogów ruskich (200g) dostarcza 436 kalorii, 70,3g węglowodanów i 13,1g białka. Zawiera również 10,9g tłuszczu. To tradycyjne polskie danie z ziemniakami i twarogiem jest sycące i energetyczne, idealne dla osób aktywnych, stanowiąc dobre źródło wapnia z twarogu i potasu z ziemniaków.
Personal details and application.
Składnik odżywczy | W porcji | W 100g |
---|---|---|
Kalorie | 436 kcal | 218 kcal |
Węglowodany | 70 g | 35 g |
Białko | 13 g | 7 g |
Tłuszcze | 11 g | 6 g |
Błonnik | - | - |
Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne
Porcja pierogów ruskich o wadze 200g dostarcza 436 kalorii, co czyni je dość sytym i kalorycznym daniem. W 100g produktu znajduje się 218 kcal. Pierogi ruskie to tradycyjne polskie danie, składające się z ciasta makaronowego nadziewanego farszem z ziemniaków i twarogu. Zawierają znaczną ilość węglowodanów – 35,1g/100g, co daje łącznie 70,3g węglowodanów w porcji. Węglowodany te pochodzą głównie z mąki użytej do wyrobu ciasta oraz ziemniaków w nadzienia. Pierogi ruskie dostarczają również cennego białka – 6,5g/100g (13,1g w porcji), pochodzącego z mąki oraz twarogu użytego w nadzieniu. Zawartość tłuszczu w pierogach ruskich jest umiarkowana – 5,5g/100g (10,9g w porcji), co wynika z obecności twarogu i ewentualnie masła dodawanego do farszu. Struktura odżywcza pierogów ruskich sprawia, że są one sycącym daniem, dostarczającym znacznej ilości energii. Dzięki wysokiej zawartości węglowodanów, są dobrym źródłem energii dla osób aktywnych fizycznie, sportowców czy osób pracujących fizycznie. Białko obecne w pierogach ruskich wspomaga budowę i regenerację tkanek. Twaróg, będący podstawą nadzienia, jest również źródłem wapnia, niezbędnego dla zdrowia kości i zębów. Ziemniaki w nadzienia dostarczają potasu, który reguluje ciśnienie krwi i gospodarkę wodną organizmu. Ze względu na wysoką zawartość węglowodanów i kalorii, pierogi ruskie nie są zalecane dla osób na diecie niskoemisyjnej czy ketogenicznej. Osoby z celiakią powinny unikać tradycyjnych pierogów ruskich ze względu na obecność glutenu w mące pszennej. Istnieją jednak alternatywne wersje przygotowywane z mąki bezglutenowej. Pierogi ruskie najczęściej podawane są z cebulką smażoną na maśle, skwarkami lub kwaśną śmietaną, co dodatkowo zwiększa ich wartość kaloryczną i zawartość tłuszczu. W tradycyjnym wydaniu, pierogi ruskie są daniem wegetariańskim, choć nie wegańskim ze względu na obecność nabiału. Dzięki swojej sytości, porcja pierogów ruskich (około 8-10 sztuk) może stanowić samodzielny posiłek, choć dla zbilansowanej diety warto dodać do nich surówkę.
Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 436 kcal porcja Porcja pierogów ruskich?
35 minut
1 godzina 5 minut
52 minuty
2 godziny 11 minut
1 godzina 35 minut
55 minut