Pstrąg filet to niskokaloryczna ryba (160 kcal/100g) bogata w białko (18,6g) i zdrowe tłuszcze (9,6g) bez węglowodanów. Porcja 250g dostarcza 400 kcal i 46,5g białka. Ten bezglutenowy produkt jest źródłem cennych kwasów omega-3, witaminy D i selenu.
Personal details and application.
Składnik odżywczy | W porcji | W 100g |
---|---|---|
Kalorie | 400 kcal | 160 kcal |
Węglowodany | - | 0 g |
Białko | 47 g | 19 g |
Tłuszcze | 24 g | 10 g |
Błonnik | - | 0 g |
Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne
Pstrąg filet to delikatne mięso ryby pozbawione ości, idealne do szybkiego przygotowania różnorodnych dań. Pod względem odżywczym jest produktem niskokalorycznym – w 100g zawiera 160 kcal, a typowa porcja 250g dostarcza 400 kcal. Charakteryzuje się brakiem węglowodanów (0g/100g), co czyni go idealnym wyborem dla osób na dietach niskowęglowodanowych i ketogenicznych. Jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka – 18,6g w 100g (46,5g w porcji 250g), które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Zawiera 9,6g tłuszczu w 100g (24g w porcji). Większość tłuszczu w pstrągu to zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3, które wspierają zdrowie układu sercowo-naczyniowego i funkcje poznawcze. Pstrąg filet nie zawiera glutenu ani laktozy, ale nie jest odpowiedni dla wegan i wegetarian. Jest bogatym źródłem witaminy D, selenu i witamin z grupy B, szczególnie B12, która jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 400 kcal porcja pstrąg, filet?
32 minuty
1 godzina
48 minut
2 godziny
1 godzina 27 minut
51 minut