Pstrąg wędzony to niskokaloryczna ryba (147 kcal/100g) wyjątkowo bogata w białko (23g) i zdrowe tłuszcze (6,6g) bez węglowodanów. Porcja 230g dostarcza 338,1 kcal i 52,9g białka. Ten bezglutenowy produkt jest źródłem cennych kwasów omega-3.
Personal details and application.
Składnik odżywczy | W porcji | W 100g |
---|---|---|
Kalorie | 338 kcal | 147 kcal |
Węglowodany | - | 0 g |
Białko | 53 g | 23 g |
Tłuszcze | 15 g | 7 g |
Błonnik | - | 0 g |
Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne
Pstrąg wędzony to delikatna ryba poddana procesowi wędzenia, który nadaje jej charakterystyczny aromat i smak. Pod względem odżywczym jest produktem niskokalorycznym – w 100g zawiera 147 kcal, a typowa porcja 230g dostarcza 338,1 kcal. Charakteryzuje się brakiem węglowodanów (0g/100g), co czyni go idealnym wyborem dla osób na dietach niskowęglowodanowych i ketogenicznych. Jest wyjątkowo bogatym źródłem pełnowartościowego białka – aż 23g w 100g (52,9g w porcji 230g), które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Zawiera 6,6g tłuszczu w 100g (15,18g w porcji), z czego 2,11g to tłuszcze nasycone. Większość tłuszczu w pstrągu wędzonym to zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3, które wspierają zdrowie układu sercowo-naczyniowego i funkcje poznawcze. Proces wędzenia zwiększa trwałość produktu, zachowując jednocześnie większość wartości odżywczych. Pstrąg wędzony nie zawiera glutenu ani laktozy, ale nie jest odpowiedni dla wegan i wegetarian.
Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 338 kcal porcja pstrąg wedzony?
27 minut
51 minut
41 minut
1 godzina 41 minut
1 godzina 14 minut
43 minuty