Rogal z białym makiem to słodkie pieczywo (321 kcal/100g) bogate w węglowodany (46g, w tym 25,5g cukrów) z umiarkowaną zawartością białka (6,6g) i tłuszczu (7,8g). Sztuka 150g dostarcza 482 kcal. Ten produkt zawiera gluten i laktozę. Biały mak jest źródłem wapnia, magnezu i nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Personal details and application.
Składnik odżywczy | W porcji | W 100g |
---|---|---|
Kalorie | 482 kcal | 321 kcal |
Węglowodany | 69 g | 46 g |
Białko | 10 g | 7 g |
Tłuszcze | 12 g | 8 g |
Błonnik | - | - |
Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne
Rogal z białym makiem to tradycyjne pieczywo słodkie w kształcie półksiężyca z nadzieniem z białego maku. Pod względem odżywczym jest produktem wysokokalorycznym – w 100g zawiera 321 kcal, a typowa sztuka o wadze 150g dostarcza 482 kcal, co stanowi około 1/4 dziennego zapotrzebowania kalorycznego dla przeciętnej osoby. Głównym makroskładnikiem są węglowodany – 46g w 100g (69g w sztuce), z czego aż 25,5g to cukry proste (28,2g w sztuce), pochodzące głównie z dodatku cukru. Zawiera umiarkowaną ilość białka – 6,6g w 100g (9,9g w sztuce), które pochodzi głównie z mąki i maku. Ma umiarkowaną zawartość tłuszczu – 7,8g w 100g (11,7g w sztuce), z czego 1,6g to tłuszcze nasycone (2,4g w sztuce), pochodzące głównie z masła i maku. Rogal z białym makiem zawiera gluten, co wyklucza go z diety osób z celiakią, oraz laktozę, co wyklucza go z diety osób z nietolerancją laktozy. Biały mak zawarty w nadzieniu jest źródłem wapnia, który wspomaga zdrowie kości, oraz magnezu, który wspiera pracę mięśni i układu nerwowego. Zawiera również nienasycone kwasy tłuszczowe, które wspierają zdrowie układu sercowo-naczyniowego.
Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 482 kcal porcja Rogal z białym makiem?
39 minut
1 godzina 12 minut
58 minut
2 godziny 25 minut
1 godzina 45 minut
1 godzina 1 minuta