Ile kalorii ma

ryż preparowany

Product information

Ryż preparowany to ekspandowana odmiana ryżu (365 kcal/100g) zawierająca 79g węglowodanów, 6,3g białka i 1,6g tłuszczu. Ten wegański i bezglutenowy produkt ma wysoki indeks glikemiczny i jest często wykorzystywany jako składnik płatków śniadaniowych, batonów zbożowych i innych przekąsek.

ryż preparowany

Product options

365 kcal

kalorie / 100g

tluszcze na 100g

2 g

tłuszcze / 100g

tluszcze na 100g

79 g

węglowodany / 100g

tluszcze na 100g

6 g

białko / 100g

tluszcze na 100g

Wartości odżywcze:

Personal details and application.

Składnik odżywczyW porcjiW 100g
Kalorie-365 kcal
Węglowodany-79 g
Białko-6 g
Tłuszcze-2 g
Błonnik-0 g
WegańskieBez glutenuBez laktozy

Czym jest ryż preparowany i jakie ma właściwości?

Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne

Ryż preparowany to odmiana ryżu poddana procesowi ekspandowania, podczas którego pod wpływem wysokiej temperatury i ciśnienia ziarna zwiększają swoją objętość i stają się chrupiące. Pod względem odżywczym jest produktem wysokokalorycznym – w 100g zawiera 365 kcal. Głównym makroskładnikiem są węglowodany – 79g w 100g. Zawiera umiarkowaną ilość białka – 6,3g w 100g. Ma niską zawartość tłuszczu – 1,6g w 100g. Ryż preparowany nie zawiera błonnika. Jest produktem wegańskim i wegetariańskim. Nie zawiera glutenu ani laktozy, dzięki czemu jest odpowiedni dla osób z tymi nietolerancjami pokarmowymi. Ma wysoki indeks glikemiczny, co oznacza, że szybko podnosi poziom cukru we krwi. Jest często wykorzystywany jako składnik płatków śniadaniowych, batonów zbożowych i innych przekąsek. W porównaniu do niepreparowanego ryżu, zawiera mniej składników odżywczych, ponieważ proces ekspandowania może prowadzić do utraty niektórych witamin i minerałów. Ryż preparowany jest łatwy w przygotowaniu – można go spożywać bezpośrednio lub jako dodatek do mleka, jogurtu czy deserów.

Spalanie kalorii - tabela aktywności

Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 365 kcal 100g ryż preparowany?

Produkty zbliżone kalorycznie