Ser Camembert z Lidla (300 kcal/100g) to klasyczny francuski ser pleśniowy o kremowej konsystencji, bogaty w białko (19,8g/100g) i tłuszcz (24,26g/100g) przy minimalnej zawartości węglowodanów (0,46g/100g). Ten wegetariański i bezglutenowy produkt idealnie sprawdza się w diecie ketogenicznej i jako wykwintny dodatek do deski serów.
Personal details and application.
Składnik odżywczy | W porcji | W 100g |
---|---|---|
Kalorie | 600 kcal | 300 kcal |
Węglowodany | 1 g | 0 g |
Białko | 40 g | 20 g |
Tłuszcze | 49 g | 24 g |
Błonnik | - | 0 g |
Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne
Ser Camembert dostępny w Lidlu to klasyczny, miękki ser pleśniowy pochodzący z Normandii we Francji, ceniony za kremową konsystencję i charakterystyczny smak. Pod względem kaloryczności jest produktem wysokokalorycznym – w 100g zawiera 300 kcal, co wynika głównie z wysokiej zawartości tłuszczu. Standardowe opakowanie o wadze 200g dostarcza 600 kcal. Zawiera minimalną ilość węglowodanów – zaledwie 0,46g w 100g (0,92g w opakowaniu), w tym tyle samo cukrów prostych, co czyni go idealnym wyborem dla osób na diecie ketogenicznej lub niskowęglowodanowej. Jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka – 19,8g w 100g (39,6g w opakowaniu), co stanowi około 40% dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Ma wysoką zawartość tłuszczu – 24,26g w 100g (48,52g w opakowaniu), z czego 15,259g to tłuszcze nasycone, co stanowi główne źródło kalorii w tym produkcie. Nie zawiera błonnika – 0g w 100g. Zawiera znaczną ilość sodu – 842mg w 100g (861mg w opakowaniu), co należy uwzględnić w przypadku osób z nadciśnieniem. Ser Camembert nie jest odpowiedni dla wegan ze względu na to, że jest produktem mlecznym, ale jest odpowiedni dla wegetarian. Nie zawiera glutenu, dzięki czemu jest odpowiedni dla osób z celiakią lub nietolerancją glutenu. Zawiera laktozę, więc nie jest odpowiedni dla osób z nietolerancją tego cukru, choć w procesie dojrzewania część laktozy jest przekształcana w kwas mlekowy, co może zmniejszać jej zawartość. Charakterystyczną cechą sera Camembert jest biała, jadalna skórka z pleśni Penicillium camemberti, która nadaje mu wyjątkowy smak i aromat. Ser Camembert jest źródłem wapnia, niezbędnego dla zdrowia kości i zębów, oraz fosforu, który również wspiera zdrowie kości. Dostarcza także witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak witamina A, D, E i K.
Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 600 kcal porcja ser camembert?
48 minut
1 godzina 30 minut
1 godzina 12 minut
3 godziny
2 godziny 11 minut
1 godzina 16 minut