Ser Pont-L'Evêque z Lidla (303 kcal/100g) to tradycyjny francuski ser o kwadratowym kształcie, bogaty w białko (21g/100g) i tłuszcz (24g/100g) bez węglowodanów. Ten bezglutenowy produkt o intensywnym smaku idealnie sprawdza się w diecie ketogenicznej.
Personal details and application.
Składnik odżywczy | W porcji | W 100g |
---|---|---|
Kalorie | - | 303 kcal |
Węglowodany | - | 0 g |
Białko | - | 21 g |
Tłuszcze | - | 24 g |
Błonnik | - | 0 g |
Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne
Ser Pont-L'Evêque dostępny w Lidlu to tradycyjny francuski ser o bogatej historii, pochodzący z regionu Normandii. Pod względem wartości odżywczych jest produktem wysokokalorycznym – w 100g zawiera 303 kcal, co wynika głównie z wysokiej zawartości tłuszczu i białka. Nie zawiera węglowodanów – 0g w 100g, co czyni go idealnym wyborem dla osób na diecie ketogenicznej lub niskowęglowodanowej. Jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka – 21g w 100g, co stanowi około 42% dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Ma wysoką zawartość tłuszczu – 24g w 100g, co stanowi główne źródło kalorii w tym produkcie. Nie zawiera błonnika – 0g w 100g. Ser Pont-L'Evêque nie jest odpowiedni dla wegan ze względu na to, że jest produktem mlecznym. Nie zawiera glutenu, dzięki czemu jest odpowiedni dla osób z celiakią lub nietolerancją glutenu. Zawiera laktozę, więc nie jest odpowiedni dla osób z nietolerancją tego cukru, choć w procesie dojrzewania część laktozy jest przekształcana w kwas mlekowy, co może zmniejszać jej zawartość. Charakterystyczną cechą sera Pont-L'Evêque jest jego kwadratowy kształt oraz pomarańczowo-brązowa, myta skórka, która nadaje mu wyjątkowy wygląd. Ser ten ma miękką, kremową konsystencję, która staje się bardziej płynna w miarę dojrzewania. Smak sera Pont-L'Evêque jest intensywny, lekko słony, z nutami masła, orzechów i grzybów, a jego aromat jest wyrazisty, ale nie przytłaczający. Jest to jeden z najstarszych francuskich serów, którego historia sięga XII wieku, a jego nazwa pochodzi od normandzkiego miasteczka, w którym był pierwotnie produkowany. Jest doskonałym dodatkiem do deski serów, idealnym składnikiem tradycyjnych normandzkich dań, a także wybornym towarzyszem dla jabłkowego cydru, charakterystycznego dla regionu Normandii.
Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 303 kcal 100g ser Pont-L'Evêque?
24 minuty
45 minut
36 minut
1 godzina 31 minut
1 godzina 6 minut
38 minut