Skórka Pomarańczy Kandyzowana z Lidla (301 kcal/100g) to aromatyczny produkt o intensywnym, cytrusowym zapachu i słodkim smaku, zawierający 0,3g białka i 3,4g błonnika w 100g. Ten bezglutenowy, bezlaktozowy, wegański produkt idealnie sprawdza się jako dodatek do wypieków i deserów.
Personal details and application.
Składnik odżywczy | W porcji | W 100g |
---|---|---|
Kalorie | - | 301 kcal |
Węglowodany | - | 75 g |
Białko | - | 0 g |
Tłuszcze | - | 0 g |
Błonnik | - | 3 g |
Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne
Skórka Pomarańczy Kandyzowana dostępna w Lidlu to aromatyczny produkt uzyskany przez gotowanie skórki pomarańczowej w syropie cukrowym, ceniony za intensywny, cytrusowy aromat i słodki smak. Pod względem wartości odżywczych jest produktem o wysokiej kaloryczności – w 100g zawiera 301 kcal. Zawiera bardzo dużą ilość węglowodanów – 74,9g w 100g, co sprawia, że nie jest odpowiednim wyborem dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub dbających o poziom cukru we krwi. Jest minimalnym źródłem białka – 0,3g w 100g. Ma minimalną zawartość tłuszczu – 0,1g w 100g, w tym tłuszcze nasycone – 1,144g w 100g (prawdopodobnie błąd w danych, gdyż wartość tłuszczów nasyconych nie może być wyższa niż całkowita zawartość tłuszczu). Zawiera umiarkowaną ilość błonnika – 3,4g w 100g, co stanowi około 11% dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Zawiera sód – 264mg w 100g, co należy uwzględnić w przypadku osób z nadciśnieniem. Skórka Pomarańczy Kandyzowana jest odpowiednia dla wegan, ponieważ jest produktem w 100% roślinnym, bez składników pochodzenia zwierzęcego. Nie zawiera glutenu, dzięki czemu jest odpowiednia dla osób z celiakią lub nietolerancją glutenu. Nie zawiera laktozy, dzięki czemu jest odpowiednia dla osób z nietolerancją tego cukru. Charakterystyczną cechą Skórki Pomarańczy Kandyzowanej jest jej miękka, lekko żelowa konsystencja i intensywny, słodki, cytrusowy smak. Produkt ma postać pasków lub kostek skórki pomarańczowej, często pokrytych dodatkową warstwą cukru. Skórka pomarańczy kandyzowana jest popularnym dodatkiem do wypieków, takich jak ciasta, ciasteczka, muffiny, panettone czy strucle. Jest również używana do dekoracji deserów, jako składnik kompotów, konfitur i marmolad, a także jako samodzielna słodka przekąska. Warto pamiętać, że ze względu na wysoką zawartość cukru, skórka pomarańczy kandyzowana powinna być spożywana z umiarem, szczególnie przez osoby dbające o linię lub chorujące na cukrzycę.
Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 301 kcal 100g skórka pomarańczy kandyzowana?
24 minuty
45 minut
36 minut
1 godzina 30 minut
1 godzina 6 minut
38 minut