Śledź Filet (158 kcal/100g) to wartościowy produkt rybny, zawierający 17,96g białka i 9,04g zdrowych tłuszczów w 100g, w tym cenne kwasy omega-3. Ten bezwęglowodanowy, bezglutenowy, bezlaktozowy produkt idealnie sprawdza się w diecie niskowęglowodanowej i ketogenicznej, dostarczając 290,72 kcal w porcji 184g.
Personal details and application.
Składnik odżywczy | W porcji | W 100g |
---|---|---|
Kalorie | 291 kcal | 158 kcal |
Węglowodany | - | 0 g |
Białko | 33 g | 18 g |
Tłuszcze | 17 g | 9 g |
Błonnik | - | 0 g |
Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne
Śledź Filet to popularny produkt rybny, ceniony za swój charakterystyczny smak i wysoką wartość odżywczą. Pod względem wartości odżywczych jest produktem o średniej kaloryczności – w 100g zawiera 158 kcal, a standardowa porcja o wadze 184g dostarcza 290,72 kcal. Nie zawiera węglowodanów – 0g w 100g, co sprawia, że jest idealnym wyborem dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketogenicznej. Jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka – 17,96g w 100g (33,05g w porcji), co stanowi około 66% dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Ma umiarkowaną zawartość tłuszczu – 9,04g w 100g (16,63g w porcji), w tym tłuszcze nasycone – 2,04g w 100g, ale warto podkreślić, że tłuszcz w śledziu to głównie zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3, które mają korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, funkcje poznawcze i działają przeciwzapalnie. Nie zawiera błonnika – 0g w 100g, co jest typowe dla produktów pochodzenia zwierzęcego. Zawiera umiarkowaną ilość sodu – 90mg w 100g (165,6mg w porcji), co należy uwzględnić w przypadku osób z nadciśnieniem. Śledź Filet nie jest odpowiedni dla wegan ani wegetarian, ponieważ jest produktem pochodzenia zwierzęcego. Nie zawiera glutenu, dzięki czemu jest odpowiedni dla osób z celiakią lub nietolerancją glutenu. Nie zawiera laktozy, dzięki czemu jest odpowiedni dla osób z nietolerancją tego cukru. Śledź jest również doskonałym źródłem witaminy D, B12, selenu i jodu. Można go przygotować na wiele sposobów: marynować, smażyć, piec, wędlić czy gotować. Jest popularnym składnikiem tradycyjnych dań w kuchni polskiej, skandynawskiej i bałtyckiej.
Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 291 kcal porcja śledź filet?
23 minuty
44 minuty
35 minut
1 godzina 27 minut
1 godzina 3 minuty
37 minut