Ile kalorii ma

słonecznik solony

Product information

Słonecznik Solony z Lidla (556 kcal/100g) to popularna przekąska, zawierająca 25g białka i 43g zdrowych tłuszczów w 100g. Ten wysokobiałkowy, wegański, bezglutenowy, bezlaktozowy produkt jest bogaty w witaminę E, magnez i selen, jednak ze względu na dodatek soli powinien być spożywany z umiarem przez osoby z nadciśnieniem.

słonecznik solony

Product options

556 kcal

kalorie / 100g

tluszcze na 100g

43 g

tłuszcze / 100g

tluszcze na 100g

25 g

węglowodany / 100g

tluszcze na 100g

25 g

białko / 100g

tluszcze na 100g

Wartości odżywcze:

Personal details and application.

Składnik odżywczyW porcjiW 100g
Kalorie-556 kcal
Węglowodany-25 g
Białko-25 g
Tłuszcze-43 g
Błonnik-0 g
WegańskieBez glutenuBez laktozy

Czym jest słonecznik solony i jakie ma właściwości?

Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne

Słonecznik Solony dostępny w Lidlu to popularna przekąska otrzymywana przez prażenie i solenie nasion słonecznika zwyczajnego. Pod względem wartości odżywczych jest produktem o wysokiej kaloryczności – w 100g zawiera 556 kcal. Zawiera znaczną ilość węglowodanów – 25g w 100g, co należy uwzględnić w diecie niskowęglowodanowej. Jest doskonałym źródłem białka – 25g w 100g, co stanowi około 50% dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Ma wysoką zawartość tłuszczu – 43g w 100g, ale warto podkreślić, że tłuszcz w słoneczniku to głównie zdrowe tłuszcze nienasycone, które mają korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Nie zawiera błonnika – 0g w 100g, co jest nietypowe dla nasion słonecznika, więc może to być błąd w danych. Słonecznik Solony jest odpowiedni dla wegan, ponieważ jest produktem pochodzenia roślinnego. Jest prawdopodobnie odpowiedni dla wegetarian, choć brak danych w tym zakresie. Nie zawiera glutenu, dzięki czemu jest odpowiedni dla osób z celiakią lub nietolerancją glutenu. Nie zawiera laktozy, dzięki czemu jest odpowiedni dla osób z nietolerancją tego cukru. Słonecznik solony jest popularną przekąską, szczególnie w krajach Europy Wschodniej i Środkowej. Jest bogaty w witaminę E, która jest silnym antyoksydantem chroniącym komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Zawiera również witaminy z grupy B, magnez, fosfor, selen i cynk. Ze względu na dodatek soli, słonecznik solony powinien być spożywany z umiarem przez osoby z nadciśnieniem lub chorobami nerek. Ze względu na wysoką zawartość kalorii, słonecznik solony powinien być spożywany w umiarkowanych ilościach, szczególnie przez osoby na diecie odchudzającej. Może być spożywany jako samodzielna przekąska lub jako dodatek do sałatek, pieczywa czy dań wytrawnych.

Spalanie kalorii - tabela aktywności

Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 556 kcal 100g słonecznik solony?

Produkty zbliżone kalorycznie