Syrop klonowy z Lidla to naturalny słodzik o wysokiej kaloryczności (260 kcal/100g) i bardzo wysokiej zawartości węglowodanów (67,04g/100g), w tym cukrów (60,46g/100g). Ten wegański, wegetariański, bezglutenowy, bezlaktozowy produkt jest bogaty w antyoksydanty i minerały.
Personal details and application.
Składnik odżywczy | W porcji | W 100g |
---|---|---|
Kalorie | - | 260 kcal |
Węglowodany | - | 67 g |
Białko | - | 0 g |
Tłuszcze | - | 0 g |
Błonnik | - | 0 g |
Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne
Syrop klonowy dostępny w Lidlu to naturalny słodzik o charakterystycznym, karmelowo-drzewnym smaku i złocistej barwie, pozyskiwany z soku klonu cukrowego, głównie w Kanadzie i północno-wschodnich regionach USA. Pod względem wartości odżywczych jest produktem o wysokiej kaloryczności – w 100g zawiera 260 kcal. Zawiera bardzo wysoką ilość węglowodanów – 67,04g w 100g, w tym cukry – 60,46g w 100g, co stanowi główne źródło energii w tym produkcie. Ma ekstremalnie niską zawartość białka – 0,04g w 100g. Ma ekstremalnie niską zawartość tłuszczu – 0,06g w 100g, w tym tłuszcze nasycone – 0,007g w 100g, co czyni go idealnym wyborem dla osób na diecie niskotłuszczowej. Nie zawiera błonnika – 0g w 100g. Zawiera niewielką ilość sodu – 12g w 100g, co należy uwzględnić w diecie niskosodowej. Syrop klonowy jest odpowiedni dla wegan, ponieważ jest produktem w 100% roślinnym. Jest również odpowiedni dla wegetarian. Nie zawiera glutenu, dzięki czemu jest odpowiedni dla osób z celiakią lub nietolerancją glutenu. Nie zawiera laktozy, co czyni go bezpiecznym dla osób z nietolerancją tego cukru. Syrop klonowy jest bogaty w antyoksydanty, szczególnie polifenole, które mogą mieć korzystny wpływ na zdrowie serca i profilaktykę niektórych chorób. Zawiera również minerały, takie jak mangan, cynk, potas, wapń i magnez, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Ma niższy indeks glikemiczny niż biały cukier, co oznacza, że powoduje mniejszy wzrost poziomu cukru we krwi. Syrop klonowy może być używany jako alternatywa dla cukru w wypiekach, deserach i napojach. Doskonale komponuje się z naleśnikami, goframi, owsianką, jogurtem, twarogiem, lodami i innymi deserami. Może być również używany do przygotowania sosów do mięs, szczególnie wieprzowiny i drobiu, nadając im słodko-drzewny charakter. W kuchni kanadyjskiej jest tradycyjnie używany do glazurowania mięs, warzyw i owoców, a także jako składnik marynat i dressingów.
Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 260 kcal 100g syrop klonowy?
21 minut
39 minut
31 minut
1 godzina 18 minut
57 minut
33 minuty