Szarlotka z polewą karmelową z NERO to tradycyjny polski deser o wysokiej kaloryczności (234,4 kcal/100g) i wysokiej zawartości węglowodanów (31,4g/100g), w tym cukrów (18,5g/100g). Ten produkt zawierający gluten i laktozę jest idealny jako okazjonalny słodki przysmak.
Personal details and application.
Składnik odżywczy | W porcji | W 100g |
---|---|---|
Kalorie | 504 kcal | 234 kcal |
Węglowodany | 68 g | 31 g |
Białko | 5 g | 2 g |
Tłuszcze | 23 g | 11 g |
Błonnik | - | - |
Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne
Szarlotka z polewą karmelową dostępna w NERO to tradycyjny polski deser, składający się z kruchego ciasta, nadzienia jabłkowego i słodkiej polewy karmelowej. Pod względem wartości odżywczych jest produktem o wysokiej kaloryczności – w 100g zawiera 234,4 kcal, a standardowa porcja 222,3g dostarcza aż 504 kcal. Zawiera wysoką ilość węglowodanów – 31,4g w 100g (67,6g w porcji), w tym cukry – 18,5g w 100g (39,8g w porcji), co stanowi główne źródło energii w tym produkcie. Ma niską zawartość białka – 2,1g w 100g (4,6g w porcji). Ma umiarkowaną zawartość tłuszczu – 10,9g w 100g (23,3g w porcji), w tym tłuszcze nasycone – 7g w 100g (15,1g w porcji), co stanowi znaczną część dziennego zapotrzebowania na tłuszcze nasycone. Zawiera niewielką ilość sodu – 0,2g w 100g (0,3g w porcji). Szarlotka z polewą karmelową zawiera gluten, dlatego nie jest odpowiednia dla osób z celiakią lub nietolerancją glutenu. Zawiera laktozę, dlatego nie jest odpowiednia dla osób z nietolerancją laktozy. Ze względu na brak informacji o składnikach pochodzenia zwierzęcego, trudno określić, czy produkt jest odpowiedni dla wegan lub wegetarian, jednak tradycyjna szarlotka zawiera masło i jajka, co czyni ją nieodpowiednią dla wegan. Szarlotka z polewą karmelową jest produktem wysoko przetworzonym, zawierającym znaczne ilości cukrów prostych i tłuszczów nasyconych, dlatego powinna być spożywana z umiarkowaną częstotliwością, szczególnie przez osoby z cukrzycą, insulinoopornością, nadwagą lub chorobami układu sercowo-naczyniowego. Jabłka, które są głównym składnikiem nadzienia, są bogate w pektyny, rodzaj błonnika rozpuszczalnego, który może mieć korzystny wpływ na poziom cholesterolu i zdrowie układu pokarmowego. Zawierają również witaminę C i antyoksydanty, jednak ich zawartość w przetworzonej szarlotce jest znacznie niższa niż w świeżych owocach. Szarlotka z polewą karmelową jest tradycyjnym polskim deserem, często podawanym na ciepło z dodatkiem lodów waniliowych lub bitej śmietany. Jest popularnym wyborem na spotkania rodzinne, uroczystości i jako deser po obiedzie.
Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 504 kcal porcja Szarlotka z polewą karmelową?
40 minut
1 godzina 16 minut
1 godzina
2 godziny 31 minut
1 godzina 50 minut
1 godzina 4 minuty