Szczupak to niskokaloryczna ryba (81 kcal/100g) bogata w białko (18,4g/100g) i uboga w tłuszcz. Idealny wybór dla osób na diecie, sportowców i dbających o zdrowe odżywianie.
Personal details and application.
Składnik odżywczy | W porcji | W 100g |
---|---|---|
Kalorie | - | 81 kcal |
Węglowodany | - | 0 g |
Białko | - | 18 g |
Tłuszcze | - | 1 g |
Błonnik | - | 0 g |
Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne
Szczupak to wyjątkowo wartościowa ryba, która stanowi doskonały wybór dla osób dbających o zdrową dietę i sylwetkę. Z zaledwie 81 kcal na 100 gramów, szczupak jest niskokalorycznym źródłem pełnowartościowego białka, którego zawiera aż 18,4g na 100g produktu. To czyni go idealnym składnikiem diety dla osób aktywnych fizycznie, sportowców oraz wszystkich dążących do zwiększenia masy mięśniowej. Szczupak zawiera minimalną ilość tłuszczu (zaledwie 0,8g na 100g), a przy tym jest bogaty w zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3, które wspierają pracę mózgu i układu sercowo-naczyniowego. Jako produkt naturalnie bezglutenowy i bezlaktozowy, szczupak jest odpowiedni dla osób z nietolerancjami pokarmowymi. Mięso szczupaka jest również bogate w witaminy z grupy B, które wspierają metabolizm energetyczny, oraz minerały takie jak fosfor, selen i potas. Regularne spożywanie szczupaka może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu, wspierania odporności organizmu i utrzymania prawidłowej masy ciała. Dzięki brakowi węglowodanów, szczupak jest również doskonałym wyborem dla osób na diecie ketogenicznej lub niskowęglowodanowej.
Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 81 kcal 100g szczupak?
6 minut
12 minut
10 minut
24 minuty
18 minut
10 minut