Cukier kokosowy (603 kcal/160g) to naturalne słodzidło o niższym indeksie glikemicznym niż biały cukier. Zawiera śladowe ilości minerałów i ma charakterystyczny karmelowy smak.
Personal details and application.
Składnik odżywczy | W porcji | W 100g |
---|---|---|
Kalorie | 603 kcal | 377 kcal |
Węglowodany | 149 g | 93 g |
Białko | - | 0 g |
Tłuszcze | 1 g | 0 g |
Błonnik | - | 0 g |
Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne
Szklanka cukru kokosowego to naturalne słodzidło o wysokiej wartości energetycznej, dostarczające 603 kcal w porcji 160 gramów. Jest to produkt bogaty w węglowodany (148,8g na porcję), głównie w postaci cukrów prostych (144g na porcję), co stanowi główne źródło energii w tym produkcie. Cukier kokosowy zawiera minimalną ilość tłuszczu (0,6g na porcję) i nie zawiera białka. W porównaniu do białego cukru, cukier kokosowy ma niższy indeks glikemiczny, co oznacza, że powoduje wolniejszy wzrost poziomu cukru we krwi. Zawiera również śladowe ilości minerałów, takich jak potas, magnez, cynk i żelazo, których nie znajdziemy w białym cukrze. Cukier kokosowy ma charakterystyczny, karmelowy smak z nutą kokosa, który może wzbogacić smak wypieków, deserów i napojów. Jest to produkt w 100% roślinny, odpowiedni dla wegan i wegetarian. Mimo swoich zalet, cukier kokosowy pozostaje produktem wysokokalorycznym i bogatym w cukry proste, dlatego powinien być spożywany z umiarem, szczególnie przez osoby kontrolujące masę ciała lub poziom cukru we krwi. Warto traktować go jako zdrowszą alternatywę dla białego cukru, ale nie jako produkt dietetyczny.
Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 603 kcal porcja Szklanka cukru kokosowego?
48 minut
1 godzina 30 minut
1 godzina 12 minut
3 godziny 1 minuta
2 godziny 12 minut
1 godzina 16 minut