Miód (1037 kcal/320g) to naturalne słodzidło bogate w łatwo przyswajalne cukry proste. Posiada właściwości antybakteryjne, zawiera enzymy i antyoksydanty wspierające odporność organizmu.
Personal details and application.
Składnik odżywczy | W porcji | W 100g |
---|---|---|
Kalorie | 1037 kcal | 324 kcal |
Węglowodany | 254 g | 80 g |
Białko | 1 g | 0 g |
Tłuszcze | - | 0 g |
Błonnik | - | 0 g |
Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne
Szklanka miodu to naturalne słodzidło o wysokiej wartości energetycznej, dostarczające 1037 kcal w porcji 320 gramów. Jest to produkt bogaty w węglowodany (254,4g na porcję), głównie w postaci fruktozy i glukozy, co stanowi główne źródło energii w tym produkcie. Miód zawiera minimalną ilość białka (1g na porcję) i praktycznie nie zawiera tłuszczu. W porównaniu do białego cukru, miód ma niższy indeks glikemiczny, co oznacza, że powoduje wolniejszy wzrost poziomu cukru we krwi. Miód jest ceniony za swoje właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, które wynikają z obecności enzymów, takich jak oksydaza glukozy, oraz związków fenolowych. Zawiera również niewielkie ilości witamin, w tym witamin z grupy B, oraz minerałów, takich jak potas, wapń, magnez i fosfor. Miód jest bogaty w antyoksydanty, które chronią komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi i mogą zmniejszać ryzyko chorób przewlekłych. Różne rodzaje miodu mają różne właściwości zdrowotne, w zależności od roślin, z których pszczoły zbierały nektar. Na przykład, miód gryczany jest bogaty w antyoksydanty i może wspierać układ krążenia, a miód lipowy ma właściwości uspokajające i może łagodzić kaszel. Miód jest naturalnym środkiem słodzącym, który może być używany jako zdrowsza alternatywa dla białego cukru.
Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 1037 kcal porcja Szklanka miodu?
1 godzina 23 minuty
2 godziny 36 minut
2 godziny 4 minuty
5 godzin 11 minut
3 godziny 46 minut
2 godziny 11 minut