Ile kalorii ma

batat

Product information

Batat (słodki ziemniak) to wartościowe warzywo korzeniowe zawierające 86 kcal w 100 g (344 kcal w sztuce 400 g). Charakteryzuje się pomarańczowym miąższem i słodkawym smakiem. Jest niezwykle bogaty w beta-karoten, witaminę C i potas, przy niskiej zawartości tłuszczu (0,05 g/100 g) i dobrej zawartości błonnika (3 g/100 g). Wegański i bezglutenowy, stanowi doskonałą alternatywę dla zwykłych ziemniaków. Wszechstronny kulinarnie, może być pieczony, gotowany lub grillowany, sprawdzając się zarówno w daniach wytrawnych, jak i słodkich.

batat

Product options

86 kcal

kalorie / 100g

tluszcze na 100g

0 g

tłuszcze / 100g

tluszcze na 100g

20 g

węglowodany / 100g

tluszcze na 100g

2 g

białko / 100g

tluszcze na 100g

Wartości odżywcze:

Personal details and application.

Składnik odżywczyW porcjiW 100g
Kalorie344 kcal86 kcal
Węglowodany80 g20 g
Białko6 g2 g
Tłuszcze-0 g
Błonnik12 g3 g
WegańskieWegetariańskieBez glutenuBez laktozy

Czym jest batat i jakie ma właściwości?

Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne

Batat, znany również jako słodki ziemniak, to wartościowe warzywo korzeniowe o charakterystycznym słodkawym smaku. W 100 g produktu znajduje się zaledwie 86 kcal, 20,12 g węglowodanów (z czego 4,18 g to cukry), 1,57 g białka, znikoma ilość tłuszczu (0,05 g) oraz 3 g błonnika. Typowy batat o wadze 400 g dostarcza 344 kcal i aż 12 g błonnika. To, co wyróżnia bataty spośród innych warzyw korzeniowych, to bogactwo beta-karotenu – szczególnie w odmianach o pomarańczowym miąższu. Beta-karoten jest przekształcany w organizmie w witaminę A, niezbędną dla prawidłowego funkcjonowania wzroku, skóry oraz układu odpornościowego. Bataty zawierają również znaczące ilości witaminy C, witamin z grupy B, potasu, manganu i miedzi. Z perspektywy odżywczej, bataty cechują się niższym indeksem glikemicznym niż zwykłe ziemniaki, co oznacza, że powodują łagodniejszy wzrost poziomu cukru we krwi. Wysoka zawartość błonnika (3 g na 100 g) wspiera prawidłowe trawienie, pomaga w utrzymaniu uczucia sytości i sprzyja rozwojowi korzystnej mikroflory jelitowej. W kuchni bataty są niezwykle wszechstronne. Można je piec, gotować, smażyć, grillować czy przyrządzać na parze. Są doskonałym składnikiem zarówno dań wytrawnych (zapiekanki, puree, frytki), jak i słodkich (ciasta, desery). Ich naturalny słodki smak doskonale komponuje się z przyprawami, takimi jak cynamon, kumin, papryka wędzona czy chili. Bataty są oznaczone jako produkt wegański, wegetariański i bezglutenowy, co czyni je odpowiednimi dla osób na specjalnych dietach. Są również uznawane za żywność funkcjonalną ze względu na wysoką zawartość antyoksydantów, przeciwutleniaczy i składników bioaktywnych, które mogą przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka niektórych chorób przewlekłych, takich jak choroby serca czy niektóre typy nowotworów.

Spalanie kalorii - tabela aktywności

Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 344 kcal porcja batat?

Produkty zbliżone kalorycznie

Co jeszcze warto wiedzieć?