Ile kalorii ma

konfitura borówkowa

Product information

Konfitura borówkowa to umiarkowanie kaloryczny (108 kcal/100g) produkt o słodkim smaku, zawierający głównie naturalne i dodane cukry (24,3g/100g) przy całkowitym braku tłuszczu i białka. Ten w pełni wegański i bezglutenowy produkt, bogaty w antocyjany o silnych właściwościach przeciwutleniających i przeciwzapalnych, stanowi nie tylko smaczny dodatek do pieczywa i deserów, ale również źródło związków wspierających zdrowie układu krążenia, wzroku i funkcji poznawczych.

konfitura borówkowa

Product options

108 kcal

kalorie / 100g

tluszcze na 100g

0 g

tłuszcze / 100g

tluszcze na 100g

24 g

węglowodany / 100g

tluszcze na 100g

0 g

białko / 100g

tluszcze na 100g

Wartości odżywcze:

Personal details and application.

Składnik odżywczyW porcjiW 100g
Kalorie-108 kcal
Węglowodany-24 g
Białko-0 g
Tłuszcze-0 g
Błonnik-0 g
WegańskieWegetariańskieBez glutenuBez laktozy

Czym jest konfitura borówkowa i jakie ma właściwości?

Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne

Konfitura borówkowa to słodki produkt otrzymywany z borówek (najczęściej borówki czernicy, Vaccinium myrtillus, lub borówki amerykańskiej, Vaccinium corymbosum) gotowanych z cukrem do uzyskania gęstej, półpłynnej konsystencji. Jest to popularny dodatek do pieczywa, naleśników, deserów oraz serów. Pod względem wartości odżywczych konfitura borówkowa charakteryzuje się umiarkowaną kalorycznością, dostarczając 108 kcal na 100g. W porównaniu do innych słodkich produktów, takich jak czekolada czy ciastka, jest to stosunkowo niska wartość energetyczna, co czyni ją lepszym wyborem dla osób kontrolujących spożycie kalorii, ale wciąż pragnących słodkiego dodatku do posiłków. Głównym składnikiem odżywczym w konfiturze borówkowej są węglowodany, których zawartość wynosi 24,3g na 100g. Są to przede wszystkim cukry proste, których zawartość również wynosi 24,3g na 100g. Cukry te pochodzą zarówno z dodanego cukru podczas procesu produkcji, jak i z naturalnych cukrów obecnych w borówkach. Wysoka zawartość cukru wymaga umiarkowania w spożyciu konfitury, szczególnie przez osoby z cukrzycą lub insulinoopornością. Konfitura borówkowa praktycznie nie zawiera białka (0g na 100g) ani tłuszczu (0g na 100g), co jest typowe dla produktów tego typu. Dzięki brakowi tłuszczu jest odpowiednia dla osób na diecie niskotłuszczowej. Konfitura borówkowa, choć w bazie danych nie wykazuje zawartości błonnika, może zawierać pewne jego ilości, szczególnie jeśli przygotowywana jest z całymi owocami lub ich kawałkami. Zawartość sodu w konfiturze borówkowej jest oznaczona jako 0g na 100g, co czyni ją odpowiednią dla osób kontrolujących spożycie soli. Wartość sodium_item (263,5mg) może wskazywać na niewielką ilość sodu w większej porcji lub na nieprecyzyjne dane. Najbardziej wartościową cechą konfitury borówkowej jest zawartość antyoksydantów pochodzących z borówek. Borówki, szczególnie borówka czernica (czarna jagoda), są jednymi z najbogatszych w przeciwutleniacze owoców. Zawierają antocyjany - związki nadające im charakterystyczną ciemnoniebieską barwę, które wykazują silne działanie przeciwutleniające, chroniąc komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi. Warto zauważyć, że proces gotowania podczas produkcji konfitury może zmniejszać zawartość niektórych związków bioaktywnych, szczególnie witaminy C, ale wiele antocyjanów pozostaje stabilnych. Konfitura borówkowa może być również źródłem witamin i minerałów pochodzących z borówek, w tym witaminy C, K, manganu i potasu, choć ich zawartość jest zwykle niższa niż w świeżych owocach. Badania naukowe sugerują, że borówki i ich przetwory mogą wspierać zdrowie układu sercowo-naczyniowego, poprawiać funkcje poznawcze, chronić wzrok oraz wykazywać działanie przeciwzapalne.

Spalanie kalorii - tabela aktywności

Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 108 kcal 100g konfitura borówkowa?

Produkty zbliżone kalorycznie