Ile kalorii ma

Łyżka ugotowanej kaszy jaglanej

Product information

Łyżka ugotowanej kaszy jaglanej (30g, 34 kcal) to bezglutenowy, zasadotwórczy produkt bogaty w krzemionkę wspierającą zdrowie włosów i paznokci oraz magnez (21,9g węglowodanów/100g). Lekkostrawna i hipoalergiczna, z właściwościami przeciwwirusowymi, doskonale sprawdza się w dietach oczyszczających.

Łyżka ugotowanej kaszy jaglanej

Product options

112 kcal

kalorie / 100g

tluszcze na 100g

1 g

tłuszcze / 100g

tluszcze na 100g

22 g

węglowodany / 100g

tluszcze na 100g

4 g

białko / 100g

tluszcze na 100g

Wartości odżywcze:

Personal details and application.

Składnik odżywczyW porcjiW 100g
Kalorie34 kcal112 kcal
Węglowodany7 g22 g
Białko1 g4 g
Tłuszcze-1 g
Błonnik-1 g
Bez glutenuBez laktozy

Czym jest łyżka ugotowanej kaszy jaglanej i jakie ma właściwości?

Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne

Łyżka ugotowanej kaszy jaglanej to wartościowy produkt zbożowy o doskonałym profilu odżywczym i licznych właściwościach zdrowotnych. Pojedyncza łyżka (30g) dostarcza zaledwie 34 kalorie, co czyni ją jednym z najmniej kalorycznych produktów zbożowych. W przeliczeniu na 100g produkt zawiera 112 kcal. Kasza jaglana to nasiona prosa zwyczajnego (Panicum miliaceum), jednego z najstarszych zbóż uprawianych przez człowieka, cenionego w wielu kulturach za swoje właściwości odżywcze i zdrowotne. Profil makroskładników ugotowanej kaszy jaglanej jest zdominowany przez złożone węglowodany, których zawartość wynosi 21,9g na 100g (6,6g w łyżce). Zawartość białka jest umiarkowana - 3,6g na 100g (1,1g w łyżce). Kasza jaglana zawiera niewielką ilość tłuszczu - 0,9g na 100g (0,3g w łyżce), z czego tłuszcze nasycone to zaledwie 0,2g na 100g (0,1g w łyżce). Zawiera również niewielką ilość błonnika - 1g na 100g (0,3g w łyżce) i praktycznie nie zawiera sodu (0g). Z perspektywy mikroskładników, kasza jaglana oferuje bogaty zestaw wartości odżywczych. Jest jednym z najlepszych źródeł krzemionki - składnika mineralnego wspierającego zdrowie skóry, włosów i paznokci oraz wzmacniającego ściany naczyń krwionośnych. Zawiera znaczące ilości magnezu, kluczowego dla funkcji mięśni i układu nerwowego, oraz fosforu, wspierającego zdrowie kości i zębów. Dostarcza również miedzi, niezbędnej dla produkcji czerwonych krwinek i kolagenu, oraz manganu, wspierającego metabolizm i funkcje antyoksydacyjne. Kasza jaglana zawiera również witaminy z grupy B, szczególnie B1 (tiaminę) i B6, wspierające metabolizm energetyczny i funkcje układu nerwowego. Z dietetycznego punktu widzenia, kasza jaglana ma szereg zalet. Jest naturalnie bezglutenowa, co czyni ją idealnym wyborem dla osób z celiakią i nietolerancją glutenu. Jest lekkostrawna i hipoalergiczna, rzadko wywołując reakcje alergiczne. Jako jedno z nielicznych zbóż ma działanie zasadotwórcze, co oznacza, że pomaga równoważyć pH organizmu, przeciwdziałając zakwaszeniu. Kasza jaglana ma właściwości rozgrzewające, co czyni ją idealnym wyborem na chłodniejsze miesiące roku. Ze względu na zawartość aminokwasu lizyny, ma właściwości przeciwwirusowe i może wspierać układ odpornościowy. Z perspektywy kulinarnej, kasza jaglana jest niezwykle wszechstronnym produktem. Może być używana zarówno w daniach słodkich, jak i wytrawnych. Jest doskonałą bazą do ciepłych śniadań, takich jak jaglanka z owocami i orzechami. Może zastępować ryż w risotto, tworząc podobne w teksturze, ale bogatsze w składniki odżywcze danie. Jest również używana do przygotowania wegańskich kotletów, kaszotto, sałatek i zapiekanek. W kuchni wschodnioeuropejskiej, kasza jaglana jest tradycyjnie używana do przygotowania gęstych zup i kasz na mleku. W kuchni indyjskiej, proso jest składnikiem różnorodnych placków i podpłomyków.

Spalanie kalorii - tabela aktywności

Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 34 kcal porcja Łyżka ugotowanej kaszy jaglanej?

Produkty zbliżone kalorycznie