Migdały blanszowane (581 kcal/100g) to orzechy bez skórki, bogate w zdrowe tłuszcze (50,62g) i białko (21,94g). Zawierają 10,4g błonnika wspierającego trawienie. Odpowiednie dla wegan, bez glutenu i laktozy. Mają łagodniejszy smak niż nieblanszowane i są idealne zarówno jako przekąska, jak i składnik wypieków.
Personal details and application.
Składnik odżywczy | W porcji | W 100g |
---|---|---|
Kalorie | - | 581 kcal |
Węglowodany | - | 20 g |
Białko | - | 22 g |
Tłuszcze | - | 51 g |
Błonnik | - | 10 g |
Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne
Migdały blanszowane to orzechy pozbawione brązowej skórki zewnętrznej, dostarczające 581 kcal w 100g produktu. Stanowią skoncentrowane źródło energii i wartościowych składników odżywczych. Zawierają 19,94g węglowodanów na 100g, z czego tylko 4,96g to cukry proste. Są wyjątkowo bogate w białko (21,94g/100g), co czyni je jednym z najlepszych roślinnych źródeł tego składnika. Zawartość tłuszczów wynosi 50,62g na 100g, z czego tylko 4,5g to tłuszcze nasycone - większość stanowią zdrowe tłuszcze nienasycone wspierające pracę układu sercowo-naczyniowego i mózgu. Migdały blanszowane zawierają 10,4g błonnika w 100g, co wspomaga prawidłowe trawienie i uczucie sytości. Są odpowiednie dla wegan i wegetarian oraz osób nietolerujących glutenu i laktozy. Proces blanszowania, czyli usuwania skórki, może nieznacznie zmniejszyć zawartość niektórych przeciwutleniaczy, jednak nadal pozostają one doskonałym źródłem witaminy E, magnezu, potasu i wapnia. Migdały blanszowane mają łagodniejszy smak niż te w skórce i są łatwiejsze w trawieniu, co czyni je idealnym wyborem dla osób o wrażliwym przewodzie pokarmowym lub dla tych, którzy preferują delikatniejszy smak. Są też częściej wykorzystywane w cukiernictwie ze względu na estetyczny, jednolity wygląd.
Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 581 kcal 100g migdały blanszowane?
46 minut
1 godzina 27 minut
1 godzina 10 minut
2 godziny 54 minuty
2 godziny 7 minut
1 godzina 13 minut