Migdały siekane (579 kcal/100g) to rozdrobnione orzechy bogate w zdrowe tłuszcze (49,93g), białko (21,15g) i błonnik (12,5g). Odpowiednie dla wegan, bez glutenu i laktozy. Idealny dodatek do wypieków, deserów i dań głównych, łatwiejszy w użyciu niż całe migdały.
Personal details and application.
Składnik odżywczy | W porcji | W 100g |
---|---|---|
Kalorie | - | 579 kcal |
Węglowodany | - | 22 g |
Białko | - | 21 g |
Tłuszcze | - | 50 g |
Błonnik | - | 13 g |
Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne
Migdały siekane to rozdrobnione orzechy migdałowe, idealne jako dodatek do wypieków, deserów i dań głównych. Dostarczają 579 kcal w 100g produktu, stanowiąc skoncentrowane źródło energii i wartościowych składników odżywczych. Zawierają 21,55g węglowodanów na 100g, z czego tylko 4,35g to cukry proste. Są wyjątkowo bogate w białko (21,15g/100g), co czyni je jednym z najlepszych roślinnych źródeł tego składnika. Zawartość tłuszczów wynosi 49,93g na 100g, z czego tylko 3,802g to tłuszcze nasycone - większość stanowią zdrowe tłuszcze nienasycone wspierające pracę układu sercowo-naczyniowego i mózgu. Migdały siekane zawierają imponującą ilość błonnika (12,5g/100g), co wspomaga prawidłowe trawienie i uczucie sytości. Są odpowiednie dla wegan i wegetarian oraz osób nietolerujących glutenu i laktozy. Dzięki posiekaniu, migdały łatwiej uwalniają swoje aromaty i składniki odżywcze podczas gotowania. Są również wygodniejsze w użyciu niż całe migdały, gdy przepis wymaga równomiernego rozprowadzenia orzechów w masie. Regularne spożywanie niewielkich porcji migdałów może przyczyniać się do obniżenia poziomu cholesterolu, lepszej kontroli poziomu cukru we krwi i wspierania zdrowia układu nerwowego.
Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 579 kcal 100g migdały siekane?
46 minut
1 godzina 27 minut
1 godzina 9 minut
2 godziny 54 minuty
2 godziny 6 minut
1 godzina 13 minut