Rogal Świętomarciński to tradycyjny wielkopolski wypiek (480 kcal/100g) bogaty w węglowodany (47,4g), tłuszcz (29,2g) i błonnik (5,5g). Rogal 250g dostarcza 1200 kcal i 26g białka. Ten wysokoenergetyczny produkt z białym makiem i bakaliami jest spożywany głównie 11 listopada, w Dzień Świętego Marcina.
Personal details and application.
Składnik odżywczy | W porcji | W 100g |
---|---|---|
Kalorie | 1200 kcal | 480 kcal |
Węglowodany | 119 g | 47 g |
Białko | 26 g | 10 g |
Tłuszcze | 73 g | 29 g |
Błonnik | 14 g | 6 g |
Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne
Rogal Świętomarciński to tradycyjny wypiek z Wielkopolski, przygotowywany z okazji Dnia Świętego Marcina (11 listopada). Pod względem odżywczym jest produktem wysokokalorycznym – w 100g zawiera aż 480 kcal, a typowy rogal o wadze 250g dostarcza 1200 kcal, co stanowi ponad połowę dziennego zapotrzebowania kalorycznego dla przeciętnej osoby. Głównym makroskładnikiem są węglowodany – 47,4g w 100g (118,5g w rogalu), które pochodzą głównie z mąki, cukru i białego maku. Zawiera znaczącą ilość białka – 10,4g w 100g (26g w rogalu). Ma bardzo wysoką zawartość tłuszczu – aż 29,2g w 100g (73g w rogalu), który pochodzi głównie z masła i białego maku. Wyróżnia się wysoką zawartością błonnika – 5,5g w 100g (13,8g w rogalu), co stanowi prawie połowę dziennego zapotrzebowania. Rogal Świętomarciński zawiera biały mak, który jest źródłem wapnia wspierającego zdrowie kości, oraz bakalie, które dostarczają przeciwutleniaczy i zdrowych tłuszczów. Ze względu na wysoką kaloryczność i zawartość cukru, powinien być spożywany okazjonalnie, jako element tradycji i kultury.
Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 1200 kcal porcja Rogal Świętomarciński?
1 godzina 36 minut
3 godziny
2 godziny 24 minuty
6 godzin
4 godziny 22 minuty
2 godziny 32 minuty