Sól Czosnkowa z Lidla (107 kcal/100g) to aromatyczna przyprawa, zawierająca 19g węglowodanów i 5,8g białka w 100g. Ten wegański, bezglutenowy, bezlaktozowy, niskotłuszczowy produkt nadaje potrawom charakterystyczny, czosnkowy aromat i smak, idealnie sprawdzając się w mięsach, rybach, zupach i sosach.
Personal details and application.
Składnik odżywczy | W porcji | W 100g |
---|---|---|
Kalorie | - | 107 kcal |
Węglowodany | - | 19 g |
Białko | - | 6 g |
Tłuszcze | - | 0 g |
Błonnik | - | 0 g |
Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne
Sól Czosnkowa dostępna w Lidlu to aromatyczna przyprawa, będąca mieszanką soli i suszonego czosnku, ceniona za swój intensywny smak i aromat. Pod względem wartości odżywczych jest produktem o umiarkowanej kaloryczności – w 100g zawiera 107 kcal. Zawiera znaczną ilość węglowodanów – 19g w 100g, co wynika z obecności suszonego czosnku w mieszance. Ma umiarkowaną zawartość białka – 5,8g w 100g, również pochodzącego głównie z czosnku. Nie zawiera tłuszczu – 0g w 100g, co czyni ją idealnym wyborem dla osób dbających o linię. Nie zawiera błonnika – 0g w 100g. Dane nie wskazują zawartości sodu, ale jako produkt na bazie soli jest niezwykle bogata w ten pierwiastek, prawdopodobnie zawiera około 30000-35000mg sodu w 100g, co stanowi ponad 1300% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej. Sól Czosnkowa jest odpowiednia dla wegan, ponieważ nie zawiera składników pochodzenia zwierzęcego. Nie ma oznaczenia, czy jest odpowiednia dla wegetarian, ale jako produkt roślinny jest prawdopodobnie odpowiednia również dla wegetarian. Nie zawiera glutenu, dzięki czemu jest odpowiednia dla osób z celiakią lub nietolerancją glutenu. Nie zawiera laktozy, dzięki czemu jest odpowiednia dla osób z nietolerancją tego cukru. Sól czosnkowa, podobnie jak zwykła sól, dostarcza sodu, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, regulując gospodarkę wodną, wspierając przewodnictwo nerwowe i skurcze mięśni. Jednak nadmierne spożycie soli może prowadzić do nadciśnienia tętniczego, chorób serca i nerek, dlatego zaleca się ograniczenie jej spożycia. Czosnek zawarty w soli czosnkowej ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, może wspierać układ odpornościowy i sercowo-naczyniowy. Zawiera allicynę, związek o właściwościach przeciwutleniających i przeciwzapalnych. Sól czosnkowa jest używana przede wszystkim jako przyprawa, która nadaje potrawom charakterystyczny, czosnkowy aromat i smak. Jest szczególnie polecana do mięs, zwłaszcza drobiu, wieprzowiny i wołowiny, a także do ryb, zup, sosów, sałatek i warzyw. Może być również używana do przygotowania pieczywa czosnkowego, masła czosnkowego czy dipów. Dzięki intensywnemu aromatowi, sól czosnkowa pozwala na ograniczenie ilości dodawanej soli, co może być korzystne dla osób dbających o ograniczenie spożycia sodu. Warto pamiętać, że sól czosnkowa, podobnie jak inne rodzaje soli, powinna być używana z umiarem, szczególnie przez osoby z nadciśnieniem tętniczym lub chorobami nerek.
Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 107 kcal 100g sól czosnkowa?
9 minut
16 minut
13 minut
32 minuty
23 minuty
14 minut