Kukurydza konserwowa (185 kcal/170g) to niskokaloryczne warzywo bogate w błonnik (6,6g) i antyoksydanty. Naturalnie bezglutenowa, wspiera trawienie i zdrowie oczu.
Personal details and application.
Składnik odżywczy | W porcji | W 100g |
---|---|---|
Kalorie | 185 kcal | 109 kcal |
Węglowodany | 34 g | 20 g |
Białko | 5 g | 3 g |
Tłuszcze | 2 g | 1 g |
Błonnik | 7 g | 4 g |
Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne
Szklanka kukurydzy konserwowej to produkt o umiarkowanej wartości energetycznej, dostarczający 185 kcal w porcji 170 gramów. Jest to produkt o stosunkowo niskiej kaloryczności (109 kcal na 100g), który może stanowić wartościowy dodatek do różnorodnych potraw. Kukurydza konserwowa zawiera głównie węglowodany (33,5g na porcję), które stanowią źródło energii dla organizmu. Dostarcza również umiarkowanej ilości białka (4,9g na porcję), które wspiera budowę i regenerację tkanek. Zawartość tłuszczu jest niska (2g na porcję), z czego nasycone kwasy tłuszczowe stanowią zaledwie 0,3g. Kukurydza konserwowa jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego (6,6g na porcję), który wspomaga prawidłowe trawienie, pomaga w utrzymaniu uczucia sytości na dłużej i reguluje poziom cukru we krwi. Jest naturalnie bezglutenowa, co czyni ją odpowiednią dla osób z celiakią lub nietolerancją glutenu. Kukurydza konserwowa zawiera również cenne składniki odżywcze, takie jak witamina C, witaminy z grupy B, potas i fosfor. Jest bogata w antyoksydanty, w tym luteina i zeaksantyna, które wspierają zdrowie oczu. Regularne spożywanie kukurydzy może przyczynić się do poprawy zdrowia układu pokarmowego, wspierania odporności organizmu i utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu.
Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 185 kcal porcja Szklanka kukurydzy konserwowej?
15 minut
28 minut
22 minuty
56 minut
40 minut
23 minuty