Masa makowa z bakaliami (568 kcal/250g) to tradycyjny przysmak bogaty w zdrowe tłuszcze, białko roślinne (12,4g) i błonnik (8,3g). Dostarcza wapnia, żelaza i antyoksydantów.
Personal details and application.
Składnik odżywczy | W porcji | W 100g |
---|---|---|
Kalorie | 568 kcal | 227 kcal |
Węglowodany | 70 g | 28 g |
Białko | 12 g | 5 g |
Tłuszcze | 24 g | 10 g |
Błonnik | 8 g | 3 g |
Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne
Szklanka masy makowej z bakaliami to tradycyjny składnik świątecznych wypieków, który dostarcza 568 kcal w porcji 250 gramów. Jest to produkt o umiarkowanej wartości energetycznej (227 kcal na 100g), który łączy w sobie wartości odżywcze maku i suszonych owoców. Masa makowa z bakaliami zawiera znaczącą ilość węglowodanów (69,9g na porcję), które stanowią źródło energii dla organizmu. Dostarcza również cennego białka roślinnego (12,4g na porcję), które wspiera budowę i regenerację tkanek. Zawartość tłuszczu wynosi 23,8g na porcję, przy czym są to głównie zdrowe, nienasycone kwasy tłuszczowe pochodzące z maku, które wspierają zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Masa makowa z bakaliami jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego (8,3g na porcję), który wspomaga prawidłowe trawienie i pomaga w utrzymaniu uczucia sytości na dłużej. Mak jest wyjątkowo bogaty w wapń, który jest niezbędny dla zdrowia kości i zębów, oraz żelazo, wspierające produkcję czerwonych krwinek. Zawiera również magnez, fosfor i cynk, a także witaminy z grupy B. Bakalie wzbogacają masę makową o dodatkowe witaminy, minerały i antyoksydanty, które chronią komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi i wspierają ogólne zdrowie organizmu.
Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 568 kcal porcja Szklanka masy makowej z bakaliami?
45 minut
1 godzina 25 minut
1 godzina 8 minut
2 godziny 50 minut
2 godziny 4 minuty
1 godzina 12 minut